Unul din cele mai mari parcuri din România va fi amenajat la Râmnicu Vâlcea – 46 de hectare

Săptămâna trecută s-a făcut primul pas pentru a se amenaja unul din cele mai mari parcuri din ţara noastră, la Râmnicu Vâlcea, un parc de 46 de hectare, pe Dealul Capela, porţiunea cuprinsă între actualul motel şi Boul de Piatră.

Consiliul Local a aprobat astfel trasnferul din proprietatea Romsilva a 46 de hectare de pădure, către Primăria Râmnicu Vâlcea.

Dezbaterile publice pe această temă durează oficial de 2 ani dar a existat dintotdeauna o mai veche dorinţă vâlcenilor de a transforma una din cele mai frumoase zone simbol a Râmnicului într-un parc.

Edilul Mircia Gutău spune că pentru amenajarea acestui parc, prevăzut şi în Strategia de Dezvoltare a municipiului are ca sursă de inspiraţie un model din Polonia dar şi cel din Târgu Mureş.

“Parcul nu va fi include construcţii care să afecteze mediul înconjurător. În schimb va avea iluminat, alei de promenadă, fie moderne, fie tematice, bănci, foişoare, piste de biciclete, parc de aventură. Va fi atracţia oraşului pentru cei mici, pentru vârstnici, va fi în timpul verii o oază de răcoare şi de agrement în municipiul nostru. Cu siguranţă va fi reabilitată scara care urcă de la statuie, se va păstra obligatoriu interdicţia mijloacelor motorizate. Vor fi create puncte de belvedere, va fi un parc care cu siguranţă se va înscrie printre obiectivele turistice ale oraşului”, spune primarul Gutău.

Dealul Capela este un simbol natural al Râmnicului, oraşul constituindu-se în perioada lui modernă în jurul acestuia. De altfel vechea vatră a oraşului se pare că ar fi în zona Arhiepiscopiei, una din instituţiile care se află chiar sub culmea dealului.

Numele dealului vine de la o capelă care s-a aflat până la mijlocul secolului trecut în zona releului. Tot pe Dealul Capela a funcţionat şi una din primele pârtii de bob ale României. În 1970 aici s-a construit un motel care timp de 30 de ani a fost un reper al oraşului. Acest motel se află în proces de reabilitare.

Accesul spre Capela se face din 2 puncte, fie pe scările care urcă din spatele Statuii Independenţei, fie rutier pe Aleea Castanilor.

Liviu POPESCU

2 comments

  • Floriana Marin-Vladulescu

    Mult succes!

  • Alina Ciuca

    In Rm.Valcea era unul dintre cele mai frumoase si elegante parcuri din Romania,parcul Zavoi,pe care fostii edili l-au ,,modernizat” si pe care l-au transformat intr-un loc de expozitie al prostului gust,al kitsch-ului reusind sa strice spiritul si imaginea acestuia!Cum sa transformi,,gura de crocodil”,lacul acela minunat cu nuferi,cu marginile din piatra de rau,intr-o cada de tabla verde ruginita!Locurile de joaca pline de figuri hidoase!Sa speram ca domnul Gutau va angaja o echipa de profesionisti si ca vom regasi in noul parc farmecul Ramnicului de altadata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *