Unica soluţie în cazul CET Govora: PRIVATIZAREA!

Articol scris in 2015..

După această săptămână de foc, una care a avut subiect central CET Govora, din punctul meu de vedere, unul repetat de mai multe ori în paginile acestui ziar, singura soluţie pertinentă rămâne strict privatizarea acestui complex.

Dacă raportul curţii de conturi cu cifre că acest activ aflat în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea a înregistrat în ultimii ani pierderi şi se pare că alte cifre aflate în poseseia presei indică anumite cheltuieli destul de exagerate, atunci preşedintele Consiliul Judeţean nu are decât o singură soluţie la îndemână. Eliminarea din subordine a acestui complex energetic şi scoaterea lui pe piaţa privată, adică efectiv vânzarea lui.

Sunt un adept al liberalismului născut peste ocean şi consider că nici un activ eceonomic aflat în subordinea statului nu poate da randament, atât timp cât nu există un patronat absolut responsabil în a-şi calcula eficient costurile şi veniturile. Există, în cazul CET, atâtea teorii pe piaţă, unele care spun că acolo s-au făcut angajări la comandă politică, care spun că banul a fost risipit, că există un personal supradimensionat la capitolul TESA, că există decalaje uriaşe între salariile conducerii şi salariaţi, că există firme căpuşe. Bun, nu le căutăm acum certitudinea, pentru că dacă ar fi un complex privat nu ar interesa pe nimeni dacă este sau nu aşa. Fiind de stat, atunci evident, teoriile care sunt vehiculate pe piaţă produc un haos şi indiferent cine ar avea sau nu dreptate, eventuale confirmări sau infirmări nu ar lămuri pe nimeni.

În acest context, CET Govora, cred eu, că ar fi destul de corect şi nu cred că ar supăra pe nimeni dacă ar fi oferit privatizării. Şi în nici un caz pregătit pentru cineva anume, cum greşit s-a înţeles din articolele mele precedente, ci pur şi simplu acest CET poate fi cumpărat de oricine. Dar dacă cineva m-ar întreba pe mine personal, aş prefera subiectiv evident, un investitor din afara României şi în nici un caz din estul ţării. Sunt adeptul culturii economice de tip apusean şi al economiei în practică, pe model nord-american.

Asta spune că că nu am încredere în conducerea etatistă a nici unui combinat sau uzină din România, cred că avem experienţele ultimilor 25 de ani cu restul activelor rămase încă într-o întârziere socialistă şi cel mai bun exemplu este chiar lângă, mă refer la Oltchim.

Orice manager, oricât de bun ar fi el, ştiind că undeva ultimul său garant este statul, îi transmite o notă de calm şi de hazard în decizii, pentru că, ştie că dacă greşeşte undeva are o ultimă proptă. Statul în cele din urmă suntem noi, contribuabilul. Cehii de la Skoda, după ce împărţiseră cu nemţii compania, păstrându-şi managementul, au decis în cele din urmă să renunţe complet la partea lor.

Revenind la CET Govora, având în vedere că la conducerea judeţului se află unii care se revendică a fi de la PNL, atunci nu văd de ce nu aplică strict în practică acest crez, al scoaterii de sub aripa ocrotitoare a activelor economice. Adică, CET, RAJDP. Un parlament regional are cu totul alte preocupări care ţin de domenii sociale, culturale, sociale, pot lua decizii care privesc facilităţi pentru investitori. În nici un caz nu trebuie să asigure spatele, propta unor agenţi economici care într-o economie de piaţă trebuie lăsaţi suverani.

Aştept, momentul anunţului de privatizare al CET Govora, moment în care Vâlcea se va reseta din toate punctele de vedere şi va alege să plece pe calea firească a capitalimsului. Restul, că Bălan e prost sau e bun, că la CET se fură sau se doarme sau se munceşte, sunt discuţii care vor avea totdeauna susţinători de o partea sau de alta. Se întreabă cineva care sunt cheltuilile de la Wipro, USG, Vilmar, Magneto Wheels, Diana, Annabella, etc? Nu, de ce? Patronii de acolo nu dorm noaptea, pentru că de mersul companiilor ei se ocupă şi nu au nicio proptă în afara de propria lor capacitate şi strategia de a îmbina costurile şi profitul.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *