Unic în România: Turiştii, doar în Vâlcea, pot alege cele mai autentice costume populare din fir de borangic

Da, este singurul loc din România, aşa cum mai mai scris, unde se lucrează manual costume populare din fir de mătase.

Pe drumul naţional 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu, la Stoeneşti, se află singura fabrică de ţesut din România, care foloseşte firul de borangic. Războaiele sunt manuale iar cele 10 angajate ale fermei realizează adevărate minuni.

Familia Niculescu este deja cunoscută doar în România pentru artizanatul de la Vâlcea, este un reper pentru ceea ce înseamnă valorificare zestrei noastre, a poveştii de neam românesc. Pentru că un costum popular, o ie, un ilic, un suman povestesc prin formele, culorile, ţesătură viaţa noastră, trecutul nostru.

„Broderiile naţionale, costumele populare nu sunt doar un moft al unei tradiţii de mult apuse. Ele reprezintă de fapt întreaga moştenire culturală a ţăranului român. Este vorba despre un tot unitar de legende, poveşti, basme, fabule, culori şi înţelesuri. Întelesuri profunde, simbolism ascuns. Este vorba de migală şi fascinaţie, originalitate şi păstrarea tradiţiei. Iar unele motive coboară din preistorie. Ele spun multe despre zona geografică, istoria, tradiţia fiecărui grup”, spune doamna Niculescu.

Aceste simboluri erau magice pentru strămoşii nostri, fie erau purtatoare de noroc.

Aceste simboluri sunt folosite nu doar în vestimentaţie ie, cojoc, pieptar, cămaşă, itari şi obiecte de podoabă năframă basma, batistă, ci si pe obiecte uzuale din gospodarie.

Aşadar cei care vor veni la Vâlcea şi vor ceva autentic românesc, au un singur lucru de făcut, să oprească la singura fabrică de ţesut cu borangic din România.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *