Ungro-vlahii lui Buicanis din Loviştea şi renegatul principe Danis Niţos, faţă în faţă

Armatele marelui duce de Loviştea, vel Cristiansem Buicanis, descălecat de-al principelui ungro-vlah Iohannis, reuşise, în ultimele lupte cu armatele obosite şi dezbinate ale beiului Constatinos Radulescologlu, să ocupe cnezatele de sud ale Voiceştilor, luându-l aliat pe Vătaful din zonă, izbutise să smulgă suzeranitatea voivodatului mare al Fărtăţeştiului al vistiernicului Voicescu, avansase spre micul cnezat al Stoeneştiului şi izbândise să-l atragă de partea lui pe vel stolnicul Dediu, slujer peste măglaşi. De partea stângă a Oltului, îl recuperase pe stolnicul Melentescu şi acum avansa spre cnezatele de Mijloc.
Sorţii păreau să fie de partea armatelor de nord, mai ales după ce i se alăturase şi răzvrătitul rege renegat al ducatului de Râmnic, Mircia I-ul, şi mai multe paşale ale lui Radulescologlu umblau cu zapis de împăciuire şi supunere la ungro-vlahi.
Cavaleria lui Buicanis, condusă de maltezii Paralos, Samoilos, Bulacos, Moisa, mercenari din fosta hoardă de pe vremea imperiului Împăratului Traian, ocupa teritorii întinse din fostul regat al regelui valah Ianis Calia, decedat pe câmpul de luptă în leat 2014.
Mici bătălii mute se duceau pentru stăpânirea ducatului de Râmnic, un teritoriu nesupus încă, la care râvneau şi regele răzvrătit Mircia I-ul, şi un fost duce renegat Romeo Rădulea, dar şi actualul paşă Mateioglu. Numai că, între Mateioglu şi Beiul Rădulescologlu, nu era tocmai armonie.
În fine, ne aflăm în leat 2016, un februar cu temperaturi de primăvară, luptele continuau răzleţ în cnezatele de jos, supuse încă otomanilor. Era linişte în tabăra lui Buicanis. Dar… O veste dramatică apăru pe teritoriul măcinat de lupte al Marelui Regat de Vâlcea.
Principele Danis Niţos, fost frate princiar cu Cristianssen, a semnat acordul de alianţă cu sultanul şi, implicit, a devenit aliat al armatelor lui Rădulescologlu. Vestea a venit ca un buzdugan, deşi se ştia conflictul deja fratricid între Buicanis şi Niţos, cei doi mari cavaleri ai Ordinului Maltez, cei care au uneltit împreună şi l-au detronat, pe vremuri, pe împăratul Franc I-ul de la domnie, cel închis acum la Bastiliabaşi.
Dar, în ultimii ani, între cei doi principi relaţiile s-au răcit, după ce Niţos a pretins coroana regală a Vâlcii. Coroană pe care o râvnea în secret şi Buicanis.
Haos? Nu se ştie, vom vedea în zilele următoare, cert este că armatele otomane au privit cu încredere această nouă alianţă, redând speranţa urmaşilor regelului Ianis că regatul nu este total pierdut.
Ducele de Loviştea Cristianssen a privit îngândurat câteva minute şi apoi a grăit că „nu-i nimic”. Aşa o fi? Cert este că strategii ambelor tabere vor sta acum şi vor analiza câmpul de luptă. Corona regală este incertă. Vor mai declara supunere cnejii sudului? Va dezerta din armata ducelui vreun conte? Regele răzvrătit Mircia I-ul va rămâne alături de ducele Buicanis?
Multe întrebări la care cronicile vor afla răspunsuri în zilele care urmează până la marea bătălie de pe 5 iunie…
Neculai Mişelescu Săpătoru