Una din comunele sărace ale Vâlcii de până în 89, a ajuns să fie cea mai căutată de investitori în industrie şi imobiliare

Până în 1989 se fugea de aici. Comuna Mihăeşti ajunse una din cele mai sărace localităţi din mediul rural, deşi fusese reşedinţa unui premier interbelic. Mutilată de comunişti, colectivizată în totalitate iar dacă au scăpat terenuri acestea au fost luate cu japca pentru fabricile socialiste, localitatea scădea de la an la an. Pentru că toată lumea după ce se şcolariza fugea la oraş.

Ce să facă aici? Să lucreze la CAP sau la IAS? Toţi tinerii aşteptau să primească un apartament la bloc, să scape de viaţa de la ţară care nu oferea nimic.

Mihăeştiul era cunoscut prin sanatoriul TBC şi printr-o sărăcie lucie. Colectivul luase tot iar casuţele mici care se întindeau de la combinat în jos, formau o comună care pur şi simplu dispărea de la an la an.

Planurile comuniştilor erau clare. Distrugerea sau chiar desfiinţarea localităţii şi transformarea zonei în platforme industriale – petrol, ferme de păsări, porci. Comuna se pregătea să dispară de pe hartă. Ajunsese o comună totală îmbătrânită. De aici veneau la oraş, pe trotuare, acele mici bâtrâne cu mărar şi pătrunjel sau cu legături de cireşe.

Acesta a fost marele dezavantaj al comunei Mihăeşti, spre deosebire de Vlădeşti sau Bujoreni, alte comune periurbane. Faptul că era aşezată în prelungirea platformei Râureni (altă comună rasă de pe faţa pământului) iar populaţia era complet dezrădăcinată. Urma să fie împărţită în cincinalul din 1990 – 1995 în două. Jumătate intra în componenţa comunei Băbeni iar jumătate intra în arealul industrial al Râmnicului, urmând ca aici să apară bataluri, halde de steril etc.

Revoluţia a schimbat complet soarta comunei. Stoparea extinderii industrializării forţate, investiţiile în infrastructura de utilităţi, au reuşit ca după anul 2000 să schimbe total sensul migraţiei.

Comuna Mihăeşti intră mai târziu decât restul comunelor în cursa pentru destinaţie imobiliară dar ritmul se accelerează. Astfel ajunge să îşi dubleze rapid populaţia şi în prezent oficial deja numără peste 8000 de locuitori. Mihăeştenii se întorc acasă şi nu doar ei.

Este redescoperită, dispunerea geografică în zona subcarpatică, apropierea de Râmnicu Vâlcea, peste 150 de agenţi economici, un buget destul de mare, toate fac din Mihăeşti o localitate de top a judeţului Vâlcea. O localitate cu şcoli moderne, cu străzi asfaltate, o comună care a atras fonduri europene de ordinul milioanelor de euro, fonduri guvernamentale şi care se pregăteşte de implementarea unui minispital.

Mihăeştiul înseamnă azi, mănăstiri şi schituri de patrimoniu, izvoare minerale, mici cartiere rezidenţiale, apă, gaze, drumuri, parcuri, locuri de muncă, investitori privaţi, este comuna cu cea mai mare populaţie din judeţul Vâlcea.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *