Una dintre cele mai moderne plantaţii de zmeură din România se află la Stoileşti

La Stoileşti musteşte istoria primilor călugări greci aduşi de Rudeni pentru a construi zidire de simţire ortodoxă. Aici, la margine de Vâlcea, pe dealurile blânde ale Oltului de est, se află una din cele mai frumoase localităţi ale Vâlcii.

De fapt, Stoileştiul este un arhipeleag de sate care se duc, precum capilarele, până dincolo de păduri, acolo unde primele biserici de lemn le-au fost înger păzitor atunci când, jos la Olt, veneau barbarii.

Din Galicea Brătienilor se urcă pieziș. Ţintind acest ţinut de poveste, printre peri bătrâni şi meri cuminţi, plini de steluţe cu aromă, drumul nostru duce spre un peisaj de un pitoresc zmeur3aparte. Stoileştii sunt un ţinut bogat al boierilor din trecut, unde un pictor parcă de undeva din cer a reuşit să adune toate dealurile la un loc, să le lege cu punţi din meri şi peri şi să picteze cel mai frumos tablou al malului stâng al Oltului.

Dar azi vom vorbi despre minunea familiei Antonie.

În satul Ghiobeşti, la miazăzi de Biserica Sfinţilor Arhangheli, se află una din cele mai mari şi mai moderne ferme din Vâlcea şi printre puţinele din România care cultivă intensiv zmeur şi mur. E o mare de zmeuriş acolo, care se întinde pe 3 hectare, pe toate dealurile care curg frumos spre lacul amenajat pe proprietatea familiei Antonie.

Cu o investiție inițială de câteva mii de lei, cultura de zmeură poate aduce profituri frumoase, chiar și celor care exploatează suprafețe mici.

Investitorii spun că, în vederea înființării unei culturi de zmeur, terenul trebuie să aibă un pH de 5-7 și este foarte important să nu rețină multă apă.

În cazul plantării drajonilor de zmeur în primăvară, e necesară o arătură adâncă, făcută din toamnă.  Înainte de plantarea drajonilor, sunt recomandate lucrări de freză, astfel încât solul să fie cât mai afânat, recomandă Alin Aignatoaei.

zmeur1La un hectar de cultură de zmeur, se plantează aproximativ 10.000 de drajoni.

În România se poate planta orice soi de zmeur, deoarece această cultură se adaptează foarte bine la noi. Pentru o productivitate ridicată, se recomandă soiurile remontante, deoarece la acestea apar vlăstari până în toamnă și permit  înflorirea și coacerea de fructe chiar în anul apariției acestora.

La 1 hectar de cultură de zmeur trebuie să se țină cont de câteva aspecte. Dacă se vor folosi utilaje mari, trebuie o distanță de minimum 3 metri între rânduri. Dacă se folosesc utilaje manipulate manual sau de capacitate mică, distanța între rânduri poate fi de 2,5 metri. Distanța între plante poate fi de 0,4 m sau 0,5 m. Adâncimea se stabilește în funcție de mărimea rădăcinii. E important ca aceasta să încapă confortabil, apoi se presează pământul de deasupra pentru a nu permite intrarea aerului.

Producția variază în funcție de soi, de numărul plantelor. Astfel, se pot obține între 15 și 25 tone, cu precizarea că adevărata producție începe din anul 4 de viață a plantelor. Pentru un spor de producție se pot folosi fertilizatori. Cei care doresc o cultură în regim ecologic pot opta pentru fertilizarea cu gunoi putred de oaie. De asemenea, cei care nu utilizează erbicide vor trebui să îndepărteze manual buruienile dintre plante. Între rânduri, buruienile se pot tăia cu o motocoasă.

zmeur2La un hectar de cultură de zmeur e nevoie de două persoane care să lucreze permanent pe timpul sezonului și de aproximativ 10-12 culegători.

Familia Antonie a reuşit să aibă o piaţă de desfacere şi să vândă toată producţia.

În acest an va începe şi o cultură intensivă de mur american. Şi, dacă lucrurile merg bine, vor dezvolta un complex agro-turistic în acest frumos colţ de rai.

AP

 

One comment

  • raul

    Buna seara
    Numele meu este Raul Sebastian Neata asi vrea sa plantez si eu o mica parte de mur si smeura aveti la vanzare lastari pt plantatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *