Un Vâlcean este un Erou Naţional în Republica Moldova: Generalul din Stroeşti ctitorul primei Case Naţionale din afara vechiului Regat
Generalul Constantin Dragu s-a născut la 8 noiembrie 1873 în localitatea Stroeşti, Vâlcea. Își face studiile la Şcoala Fiilor de Militari din Craiova, Şcoala de Ofiţeri de Infanterie şi Şcoala Superioară de Război din Bucureşti. Ulterior urmează cariera militară. Din 1896 este sublocotenent, iar ulterior ajunge la gradul de general de divizie, fiind comandant al unor unități mari ca Divizia 3 cadre a Corpului de armată (1924-1925), Divizia 18 Infanterie (1925-1926), Divizia 13 Infanterie (1926-1927) şi Corpul 3 armată dislocat în Basarabia (1929-1931).
Se remarcă în primul război mondial în luptele de la Nămoloasa şi Mărăşeşti (1917). Eliberează prin luptă localităţile Cahul, Bolgrad, Ismail şi Chilia, dezarmând 4 divizii ruseşti. Participă la luptele de la Tisa în anul 1919 alături de armatele cehoslovace.
Preocupat de aspectele moralului şi educației în armată, a scris o serie de
lucrări: Educaţia morală în armată (1910, 1921); Armata democraţiei (1925); Fapte de împlinit (Sibiu, 1926); Album ostăşesc; Mareşalul Alexandru Averescu (1939).
A fost membru în Comitetul de conducere al organizaţiei patriotice Cultul Patriei.
Dar care este legătura Generalului cu comuna Nisporeni şi Casa Națională? La această întrebare ne poate răspunde un fragment din Documentarul lui Andrei Stăncescu „A fost odată în Basarabia” scrisă la București în 2014 pe baza amintirile lui Oleg Leoveanu (Livovschi), fiul primarului de Nisporeni – Grigore Livovschi:
Viața culturală din Nisporeni era în totalitate legată de Casa Națională „A.S.R. principele Nicolae” construită prin osârdia generalului Dragu. Aici se organizau baluri, reuniuni cu scop caritabil, seri de lectură, de muzica și poezie. Se jucau chiar și piese de teatru, actorii fund după caz elevi sau locuitori ai comunei.
Astfel, devine evident că anume această persoană a fost ctitorul Casei Naționale din Nisporeni.
Totuşi, nisporenenii acelor timpuri au apreciat aportul generalului şi în perioada imediat următoare, Dispensarul de Copii din incinta Casei Naționale, a purtat numele „General Constantin DRAGU”.
De asemenea, Societatea Culturală (Căminul Cultural) care își va avea sediul în incinta Casei Naționale, chiar din primele ședințe decide să-l proclame ctitor pe Generalul Constantin Dragu. Informația este păstrată în procesele verbale ale Societății.
Ulterior, după anexarea din ’44 a Basarabiei de către armata roșie, Casa Națională îşi pierde menirea ei, fiind folosită de sovietici pentru scopurilor lor ideologice. La fel, a fost distrus tot ce ar aminti de perioada românească, de menirea Casei Naționale, dar și de ctitorii ei.
În acest an, Primăria din Nisporeni, pe Casa Națională din Nisporeni, una dintre cele mai vechi clădiri din localitate, construită în perioada interbelică, a apărut o placă comemorativă cu numele celui care a contribuit substanțial la construirea ei – generalul Constantin Dragu.
Primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu doreşte să cinstească şi aici memoria marelui militar, pe care îl consideră unul dintre marii români.
„Constantin Dragu a unit în suflet, în artă, în poezie, în sânge cele două Românii. Faptul că un stroeştean este în cartea de istorie şi onoare în Moldova de peste Prut, pentru noi este cu adevărat nobil. Din păcate, puţini cunosc acest episod, autorităţile comuniste normal că au scos din istorie numele acestui mare militar, erou în Marele Război, om care a deschis puntea de comunicare de suflet printr-o institituţie unicat la acea vreme dincolo de Prut”, spune Ciolacu.
Odată cu amenajarea centrului civic, primăria din Stroeşti doreşte un bust al marelui general dar şi numele piaţetei centrale să fi dat în onoarea acestui general, pe 8 noiembrie sărbătorindu-se 145 de ani de la naşterea Generalului Constantin Dragu.