Un splendid resort va fi construit în satul medieval Firijba, de un important om de afaceri
Un complex turistic, tip resort va fi construit în satul Firijba, din comuna Popești, una dintre cele mai vechi așezări atestate în județul Vâlcea, încă din Evul Mediu, o zonă aflată între pădurile care despart comuna Frâncești de Popești.
Terenul a fost concesionat anul trecut de un important om de afaceri, administratorul unei companii românești de top din industria agro -zootehnică care are active mari în județul Vâlcea și unul dintre cele mai mari abatoare din Europa de sud Est, pe raza comunei Frâncești.
Proiectul deja a fost depus la Primăria Popești, urmând ca în foarte scurt timp să demareze lucrările.
”Pentru comuna noastră, o astfel de investiție privată, mai ales în turism, este un kilometru zero în domeniu. După ani întregi de promovare a zonei, mă refer la Firijba, iată că vom avea o primă mare investiție aici. Nu este singura. Se caută terenuri, vor urma și altele. Echipa din primărie va fi receptivă și va sprijini orice investiție privată în localitatea noastră, mai ales atunci când astfel de investiții pun pe hartă comuna Popești. Da, așa este potențialul economic și agro -turistic al Popeștiului este mare și va fi valorificat prin astfel de investiții. Nu trebuie să mai spun că investitorul este unul extrem de serios care doar în județul Vâlcea depășește 2000 de salariați”, spune Aurora Măgură, primarul din comuna Popești.
De altfel satul Firijba este traversat de două drumuri, unul reabilitat, cu fonduri europene și care merge pe cota dealurilor de pe malul stâng al Luncavățului și care oferă o panoramă spectaculoasă a întregii văi. Și un alt drum nemodernizat însă care leagă cele două comun Frâncești de Popești.
Există mai multe legende legate de satul Firijba, una dintre ele, ținând de speranța de viață care în Vâlcea este cea mai mare din România și cu atât mai mult în acest sat în care frecvent locuitorii au depășit 90 de ani. Asta fiind pusă pe seama aerului curat, al faptului că zona este climateric perfect ozonată, cu ierni bânde, cu veri răcoroase, un echilibru optim pentru un mod de viață sănătos.
Satul Firijba a fost atestat în perioada medievală și a fost locuit de tăietori de lemne care foloseau ”firejuri” un fel de unealtă veche, precursoare a ferăstrăielor din prezent. Ulterior acest sat a fost locuit de localnicii de pe Valea Luncavățului și a Bitriței în perioadele de invazie străină.
Firijba a fost multă vreme un sat cu școală, cu biserică dar după 1990 a intrat în declin până în urmă cu câțiva ani, când a început treptat să se repopuleze, multe case vechi sau terenuri fiind cumpărate de români din alte părți ale țării, fiind atrași de frumusețea acestei zone.
Nu doar Firijba este un loc unicat în Popești, mai avem cătunul Valea Caselor, un sat aflat lângă pădurea Cărămizilor, loc unde se spune că au existat mai multe cetăți dacice. Tot în Popești se află celebra pădurea seculară Cotoșmanu, numele fiind dat după un celebru haiduc al zonei care ataca în perioada fanariotă toate caravenele care circulau pe drumul Craiovei. Tot în Popești circulă legenda jidovilor, a oamenilor de statură înaltă care au locuit în pădurile Cărămizi și Cotoșmanu în vremuri preistorice. Iar pe dealurile din zonă, se mai spune că ”joacă aurul”, fenomen prin care crapă pământul și se văd comorile haiducilor îngropate.
Iar în Popești există una dintre cele mai vechi și mai frumoase biserici de lem din România, (biserica Urși) premiată de Uniunea Europeană pentru cel mai bun proiect de reabilitare. O biserică unde există icoana Maicii Domnului cu Aripi, o raritate între icoanele ortodoxe.
Legende, obiective istorice, spirituale, cert este că localitatea Popești va intra prin investițiile în turism, în această nouă coordonată oferind alte perspective celei mai mari comune de pe Valea Luncavățului.
Liviu POPESCU