Un sat şi trei cătune din comuna Oteşani, rămase izolate, fără cale de acces rutieră

190 de gospodării din comuna Oteşani sunt izolate, neavând o cale de acces rutieră. Satul Sub Deal şi cătunele Diconeşti, Lotaşu şi Vâlculeşti se află dincolo de râul Luncavăţ care, anul trecut, în iulie, a distrus în totalitate podul care asigura accesul către cele 190 de gospodării. Drumul comunal 116 se află paralel, dincolo de râul Luncavăţ, iar acum, în urma precipitaţiilor din ultima vreme, datorită unei alunecări de teren mai veche care s-a reactivat, drumul comunal DC 116 (Oteşani – Cârstăneşti), a fost distrus în totalitate, nemaiputându-se circula decât cu piciorul.

Proprietarii de autoturisme de dincolo de râu, nu mai pot să circule, fiind nevoiţi să-şi parcheze maşinile la sediul poliţiei, bolnavii care fac dializă nu mai pot fi transportaţi, iar morţii sunt trecuţi la pas, prin râu.

Indignarea face ca, autoritatea locală, deşi a fost năpăstuită încă din vara anului precedent, în decembrie 2014, când toate primăriile care au avut calamităţi au primit fonduri,  primăria Oteşani nu a primit nici un bănuţ.

„În urma precipitaţiilor de la sfârşitul lunii aprilie a.c., o alunecare de teren mai veche, din satul Oteşani, punctul Dărvărescu,  s-a reactivat şi a obturat drumul comunal  ce face legătura între satele Oteşani şi Cârstăneşti. O altă problemă gravă este că peste 190 de familii sunt izolate, dincolo de râul Luncavăţ. Podul care asigura transportul acestor oameni, din satul Sub Deal şi încă trei cătune: Diconeşti, Lotaşu şi Vâlculeşti, a fost luat de ape, la inundaţiile, din iunie 2014. De atunci şi până acum, pentru ca oamenii sa nu mai treacă prin râu, am asigurat, pentru a preveni eventualele nenorociri, provizoriu accesul acestor oameni, construind o platformă, un fel de podeţ, punând două tuburi acoperite cu balast. De un an de zile, la fiecare ploaie, apele Luncavăţului spulberă balastul şi tuburile, iar noi, de fiecare dată, fie zi, fie noapte, le punem la loc, pentru ca cetăţenii din aceste sate să poată să ajungă fiecare la casele lor. Acum, duminică, 10 mai, podeţul improvizat a fost iarăşi distrus, iar oamenii care au autoturisme nu mai pot trece prin râu, fiind nevoiţi să le lase la sediul poliţiei. Nu este normal ca din vara lui 2014 şi până acum să nu primim nici un ban pe situaţii de urgenţă, deşi am depus documentaţiile doveditoare, în care am cuprins toate pagubele înregistrate la acel moment. La sfârşitul lunii aprilie a.c., am făcut un alt raport, unde am transmis şi distrugerea DC 116, drum obturat de o alunecare de teren care s-a reactivat. Culmea este că şi această alunecare se află tot dincolo de Luncavăţ. Pământul care s-a prăvălit peste drum, a ajuns până în albia râului schimbând cursul râului, iar acum există pericolul ca, la prima ploaie, apele Luncavăţului să spulbere şi tribuna de la terenul de sport.”, a declarat primarul Mircea Oprişor.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *