Un sat de vacanță din bani europeni urmează a fi amenajat în comuna Bărbătești

Primarul Constantin Banacu spune că a avut deja o vizită în teren de la Ministerul Agriculturii și sunt șanse mari ca proiectul turistic ”Valea Otăsăului” să prindă contur.

Deși ghidurile pentru noile sesiuni nu au fost puse încă în consultare publică, Ministerul Agriculturii a anunțat că submasurile vor finanta turismul, atât unități primire turiști cât și unități alimentație publică, astfel: investiții noi sau extinderi/modernizări unități de tipul: parcuri de rulote, camping, bungalow; modernizări si extinderi agropensiuni existente; investiții noi sau extinderi/modernizări structuri alimentație publică inclusiv punctul gastronomic local.

Bugetul pentru submăsura 6.2. va fi de 50 milioane euro iar bugetul pentru submăsura 6.4. va fi de 100 milioane Euro. Sumele fiind mici, competiția pentru acești bani va fi extrem de mare. Submăsurile nu vor finanța doar investiții în turism ci și în producție, servicii medicale, activități auxiliare agriculturii, etc.

Ajutorul financiar nerambursabil maxim se pare că va fi de 200.000 euro pentru submăsura 6.4. (la care se va adăuga cofinanțarea, posibil de 430) și 50.000 / 70.000 Euro pentru submăsura 6.2. (sumă forfetară, nu presupune cofinanțare).

Desigur, interesul pentru investiții în turismul rural în România este maxim.

Satul de vacanță care urmează a fi amenajat la Bărbătești este un ansamblu de clădiri, de regulă vile sau bungalow- uri, amplasat într-un perimetru bine delimitat, care asigură turiștilor servicii de cazare, de alimentație și o gamă largă de prestații turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).

Amplasamentul trebuie să asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) și de alte elemente care ar putea pune în pericol securitatea și sănătatea turiștilor. Mărimea satului de vacanță, amplasamentul, stilul constructiv și coloritul diverselor construcții din cadrul acestuia nu trebuie să aducă nici un fel de prejudicii peisajului și mediului înconjurător.

Toate satele de vacanță vor avea o împrejmuire, accesul fiind dirijat și controlat.

La unitățile de 3 stele vegetația trebuie să fie abundentă pentru a crea o ambianță agreabilă. Suprafața spațiilor verzi și a celor destinate pentru agrement și odihnă reprezintă minimum 25% din suprafața totală a satului de vacanță. Dotarea cu echipamente, mobilier, obiecte de inventar și elemente constructive și funcționale a structurilor de primire turistice din incinta satului de vacanță se realizează potrivit criteriilor specifice stabilite prin prezentele norme pentru unitățile respective, ținându-se seama de amplasamentul și de perioada de funcționare a acestora (permanente sau sezoniere).Majoritatea vilelor și a bungalow-urilor din satele de vacanță de 3 stele trebuie să fie încadrate cel puțin la această categorie.

Bărbăteștiul este de departe una din cele frumoase așezări din zona subalpină a Vâlcii, o poveste care se strecoară până sub meterezele Builei-Vânturariței, Adunând de-a lungul istoriei o colecție întreagă de legende cu haiduci, istorii monahale, dramele partizanilor anticomuniști, drame ale războiului cel mare, povești cu evadări de lideri comuniști…

Localitatea compune drumul monahal care leagă Horezu de Olănești, pe sub tivul muntelui, drum vechi al transhumanței romînești, drum care în această toamnă arată ca un spectacol divin, un pastel care ar putea inspira toți pictorii și poeții lumii. În sunet cristalin al pârâului Otăsău, s-a dezvoltat aici, o adevărată comoară de suflet românesc.

Acesta este pe scurt Bărbăteștiul, o localitate care se leagă frumos de cărările muntelui dar și de satele din jur, unindu-se cu Costeștii Arnotei, cu Stoeneștii, printr-o galaxie de drumuri de poveste. Cel mai recent dintre aceste drumuri fiind cel prin Șuia, un drum care urcă șerpuind culmea care desparte valea Otăsăului de a Govorei, până la Stoenești. Un drum care taie pădurea și zona ruptă parcă din Apuseni, cu fânețe și aluniș, un drum recent finalizat de primarul Constantin Banacu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *