Un prefect numit dorinţă, un deja vu lexical, cu alte personaje

Şi a fost şi prima conferinţă a ofiţerului de poliţie, Florian Marin, ajuns prefect. O funcţie care i se potriveşte, având în vedere că, printre atribuţiile de bază ale prefectului, se numără şi controlul de legalitate asupra actelor emise cam de toate administraţiile locale de prin judeţ.

O conferinţă cu ştaif, cu umor, cu timiditatea consilierilor de prefect, cu multă presă (am văzut şi eu câţi mai suntem!), cu Aurora Gherghina de-a dreapta (nu politic!). O conferinţă de introducere a domnului Florian Marin, una cu multe dorinţe.

Acum să sperăm că toate năzuinţele noului prefect se vor îndeplini. De când fac presă pe meleagurile vâlcene, am asistat la înscăunarea a vreo 5 prefecţi. Fiecare, mai entuziast ca anteriorul. „Vreau, îmi doresc, voi, va trebui, cu siguranţă, voi discuta, voi aborda…”, acesta a fost, de fiecare dată, fondul lexical al lui Ungureanu, Renga, Grigorescu, Cornoiu, Nadolu. Şi? Multă voinţă, nema putinţă.

Strămutaţii de la Ocnele Mari? Sunt de pe vremea lui Grigorescu, adică de prin 2009. Adică acei oameni cu buletin de Ocne care stau în Râmnic, beau apă de la Mihăeşti şi iau curent de la Râmnic. Sau, mă rog, cam aşa este situaţia de încurcată… Au trecut vreo 5 prefecţi peste judeţ de atunci, şi lucrurile stau ca în gară. Nu aia nouă, ci aia veche, de sub pământ.

Cariera Bistriţa? Acolo unde Parcul Naţional Buila Vânturariţa este sit Natura 2000, cu acord de la Bruxelles. Şi exact fix peste zăcământul de calcar, zăcământ care alăptează vreo trei agenţi economici. Şi aici, vreo trei prefecţi au vorbit, au cerut, au spus, au dorit…, dar nexam rezultate. Că e simplu, du-te cu lobby la Comisia Europeană, dar cu specialişti, nu cu gurişti, cu jurişti pe mediu, cu mape şi analize, pentru că, un sit Natura 2000, nici dracu’ nu-l schimbă. De exemplu, Copacul cu scorbură cu lilieci de pe tronsonul de autostrada Deva – Lugoj, declarat sit Natura 2000, a mutat mai acana autostrada, iar el a rămas pe loc. Şi noi vorbim aici de un ecosistem… cu sute de copaci, şi veveriţe, şi râme.

Autostrada Sibiu – Piteşti? Eheee, Ungureanu, acum vreo 5 anişori, anunţa că primii 20 de km vor fi licitaţi. Şi? Nici până azi nu avem măcar SF-ul terminat. Şi au trecut destui prefecţi după…

Lacurile de acumulare pline de mizerie de pe Valea Oltului? Cred că şi prefecţii lui Burebista au vorbit despre necesitatea ecologizării acestora. Şi? Domnul Marin le spune şi el. Că vede intrarea varză la Râul Vadului şi cât de ruşinoasă este. La Drăgăşani/Grădinari, câmpul de graniţă e arat cu gunoaie. După Poiana Perişaniului, DN 7D se pierde în câmp, ieşirea spre Cepari (Argeş) este pe islaz. DN67B,  drumul lui Ceauşescu, păi asfaltul a murit la Târgovişte, odată cu fostul lider…

Oltchim? Ohooo, ne-am pensionat cu litigiile de la Oltchim de pe vremea lui Ungureanu… Cât au trecut? 7 ani? Noi să fim sănătoşi…

Aşadar, domnul prefect a venit şi ne-a spus şi nouă, ca şi ceilalţi prefecţi, ce vrea să facă. Să sperăm că e cu noroc, iar Vâlcea va urca în clasamentul pe medalii economice, after Marin va termina mandatul.

Că vom avea şi noi o groapă ecologică de gunoi a judeţului, că DN 68B, DN7A, DN65C, DN73C, DN7D vor arăta şi ele ca drumui naţionale, nu precum nişte poteci. Şi multe altele.

E grea funcţia de prefect? E foarte grea. Şi mai e ceva. Ungureanu şi Vlădoiu se lăudau cu ceva. Cu ceva care a rămas utopie. Cu înfiinţarea, la Râmnicu Vâlcea, a primului Centru Universitar de Stat Autonom. Ohoo, ce frumos ar fi fost să avem şi noi o măruntă de intelighenţie de vreo 20 de anişori prin târg, nu spiruhariteeni sau brâncovenieni.

Deci, în concluzie, aşadar, prin urmare, în consecinţă, rezultă de aici, cum am spus… Mai multe despre conferinţa de presă nu putem scrie, decât că e un deja vu lexical, cu alţi actori.

Îi urăm succesuri domnului prefect şi suntem atenţi la tot ceea ce va urma. Ne asumăm scepticismul că am mai crezut de vreo 5-6 ori înainte…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *