Un oraș din Vâlcea ar putea fi declasat la nivel de comună dar și trei comune au șanse de a deveni orașe
Orașul stațiune Băile Govora este în pericol de a fi declasificat nu la nivel de comună dar la titulatura de ”oraș cu caracteristici rurale”, asta dacă se va întâmpla pierderea juridică a liceului din localitate.
Un liceu care oricum funcționa fantomă, anul acesta un singur elev s-a înscris la examenul de bacalaureat, pe care l-a și pierdut.
La ultima ședință de Consiliul Local a fost prezentată situația care arată catastrofal, fiind șanse mari ca începând cu anul 2024, în Băile Govora să nu mai funcționeze liceul, ceea ce se traduce prin pierderea a încă unui citeriu din cele necesare pentru a fi declarat oraș.
Aceste criterii sunt:
- Populație: 5.000.
- Activități neagricole: 75%
- Alimentare cu apă: 70%
- Canalizare: 55%
- Străzi modernizate: 50%
- Locuri în hoteluri: 50.
- Existența de învățământ liceal sau altă formă de învățământ secundar.
La capitolul populație, străzi modernizate, Băile Govora deja nu se încadrează, dacă și liceul se va desființa, atunci Băile Govora, din păcate, confirmă ceea ce era știut – un declin total pe toate planurile, economic, turistic, administrativ.
Este cu atât mai trist cu cât această stațiune era o perlă balneară în perioada interbelică iar Liceul de Govora era unul renumit până acum câțiva ani. Nici școala gimnazială nu este pe roze, deja elevii învață simultan.
”Ce mai e de adăugat! 24 de ani de management falimentar al acestui oraș. Totul a mers din rău în mai rău. Ar fi crezut cineva în anul 2000 că vom ajunge aici? În anul 2000, încă erau elevi la școala gimnazială, liceul funcționa. Turismul se reconsolidase. Și apoi a urmat Epoca Neagră a stațiunii. Sincer, este foarte greu să ieșim din această situație. Băile Govora a pierdut orice competiție cu oricare dintre orașele din Vâlcea. În 2000, de exemplu, Băbeni sau Bălcești, erau comune. Acum cele două sunt orașe care se luptă pentru primele poziții într-un clasament economic pe județ. Băile Govora trebuie resetat dar va fi foarte dificil. Cred că vorbim de un efort supraomenesc al populației de a ieși la lumină. Și chiar dacă vom avea o schimbare de administrație în 2024, nu înseamnă că de a doua zi, va fi lapte și miere. Noi nu vom pleca de la zero, cum ar fi fost de exemplu, în 2000. Plecăm de la minus minus, de la dezastru, din faliment social, administrativ și economic. Un lucru este însă cert. Dacă nu vom schimba nimic în 2024, atunci, riscăm nu să devenim comună, riscăm efectiv să dispărem de pe harta administrativă a județului, în următorii ani”, spune Radu Bărăscu, viceprimar al orașului Băile Govora.
Într-o situație similară se află și stațiunea oraș Ocnele Mari. Dar aici, deși populația este sub 5000 și nu există un învățământ secundar, indicatorii sunt pe trend pozitiv. Populația este în creștere, la fel și utilitățile, turismul anul este unul dinamic iar investițiile sunt la fel de accelerate. Iar Ocnele Mari este de altfel, primul oraș de pe teritoriu actual al țării, singurul din antichitate dacă exceptăm cele trei orașe grecești.
Pierderea statutul de oraș chiar dacă pentru unii pare ”minunat”, este foarte grav din punct de vedere bugetar. Scad alocările bugetare guvernamentale, pentru că se cuantifică mai puțin suma per capita, scad oportunitățile de a accesa fonduri europene sau guvernamentale, scade interesul pentru investitori.
În schimb, avem și trei comune care la un moment dat ar putea aspira la statutul de oraș, Mihăești, Budești și Bujoreni, toate având peste 5000 de locuitori, toate sunt puternic industrializate, au chiar și structuri hoteliere. Însă nu au structuri de învățământ post-gimnaziale (licee, școli postliceale, colegii, școli de maiștri) și probleme cu canalizarea din cauza intârzierilor grave la un proiect european regional. Dar toate cele trei comune se află pe primele poziții ca PIB pe cap de locuitor și sunt în continuă creștere, pe sector economic și rezidențial.