Un număr de 9 copii, elevi ai şcolii din Lăpuşata, au nevoie imediat de ajutor

Din păcate, nu toţi copiii din România sunt fericiţi. Nu toţi copiii noştri zâmbesc. Nu toţi copiii aleargă, se joacă pe tablete, fac teme, merg în excursii sau au o familie reuşită. Sunt şi copii pentru care noi, restul societăţii, cei care ne considerăm normali, împliniţi, trebuie să intervenim. Pentru că aceşţi copii sunt societatea de mâine, sunt viitorul nostru, sunt cei care trebuie să aibă o perspectivă.

În Lăpuşata avem cel puţin 9 drame. Dar când vorbim de copii, e prea puţin scris drame. Este un chin, este ceva sfâşietor, este o provocare mai mult decât umană, este nevoia de a fi oameni.

9 copii din Lăpuşata sunt definiţi atât de abstract cu noţiunea de CES. Adică, cerinţe educaţionale speciale, dacă nu mă înşel, ar fi traducerea acestor termeni. Adică sunt, din punctul meu de vedere, îngeri răniţi. Sunt frumoşi, sunt copii, sunt minuni ale vieţii numai că sunt condamnţi din cauza unor boli să plece în lupta cu viaţa, cu un handicap.

Majoritatea suferă de autism. O boală dură, extrem de rea care îi trimite pe micuţi în lumea lor. Trist este că într-o clasă de primară, sunt 2 astfel de mititei care au această boală. Restul au alte sindroame, mergând până la traume generate de pierderea unui părinte la vârste fragede şi care au lăsat răni necicatrizate.

Primăria Lăpuşata, cunoscută pentru implicarea masiv, în efortul educţional, a încercat să obţină un proeict european. Având o şcoală comastă în Broşteni, dar în condiţii bune, primarul Nicolae Joiţa a dorit ca după ore, aceşti copii să vină şi împreună cu cadre didactice specializate să facă ore de recuperare. Un proiect înglobat care să sprijine atât dotarea şcolii cu logistică specială dar şi pregătirea cadrelor didactice pentru a putea fi „curatori” sau „terapeuţi” pentru micuţi.

Din păcate nu a obţinut acest proeict european. A început să caute fundaţii, ONG-uri care sunt implicate în acest proces de recuperare.

„Sunt familii modeste. Un tratament este costisitor. Aceşti părinţi îşi iubesc copiii. Ar face orice pentru a-i vedea cândva bine. Pentru că ne gândim simplu, acum îi putem ajuta, spun părinţii, dar cândva, când nu vom mai fi în stare sau nu vom mai fi deloc, ce se va întâmpla cu nişte adulţi…bolnavi, în lumea asta? De aceea, acum este momentul de a interveni, de a face un efort pentru a-i ajuta pe micuţi să îi facem să zâmbească”, spune primarul Nicolae Joiţa.

Aşadar, primăria Lăpuşata este deschisă pentru orice parteneriat cu fundaţii care să-i ajute pe cei mici de aici din localitate.

Liviu POPESCU

2 comments

  • Bine intentionat

    Poate-i raspunde cineva din redactie si d-lui Tucu Florin . Omul pare interesat sa ajute , de ce sa nu-i multumim si poate pe lânga dânsul mai sunt si alte persoane cu suflet care vor sa ajute acesto bieti copilasi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *