Un număr de 7 familii din Racovița au rămas izolate după inundațiile din ianuarie

Primarul Narcis Iliescu spune că așteaptă fonduri pentru a îndepărta efectele calamităților produse la începutul lunii ianuarie când ploile și torenții au făcut prăpăd în comuna Racovița.

”Anul a început pentru noi cu dezastre naturale. care au afectat majoritatea satelor. Racovița este o localitate așezată aici în Valea Oltului care adună majoritatea apelor care vin de sus, din Țara Loviștei. Fie râuri precum Băiașu care a făcut prăpăd în cătunul Băiaș, fie torenți care au distrus drumuri. De exemplu, avem 7 familii, în satul Copăceni care nu ami au cale de acces. Am avut 40 de gospodării inundate și 4 case pline cu apă. Așteptăm fonduri pentru a repara toate aceste daune”, spune primarul Iliescu.

Acesta spune că a luat aviza de la SEGA pentru a lua, potrivit legii, 2000 de metri cub de balast pentru a repara parte din drumurile de pământ care au fost dustruse de pământ.

Iliescu spune că Primăria a rămas în alertă din cauza precipitațiilor, a topirii zăpezilor, a vremii destul de variabilă din această perioadă.

”Este o localitate unde ne confruntăm cu dese alunecări de teren și unde e nevoie de investiții mari. Riscăm să rămânem și fără legătură cu Gruiul Lupului. Aici avem un proiect depus pentru rerasfaltarea acestui sector rutier și încă un proiect pentru 4,4 km care însemna drumuri sătești”, a mai adăugat edilul din Racovița.

Narcis Iliescu spune că așteaptă bugetul pentru a face o planificare a investițiilor din acest an, precum și ghidurile pentru fonduri europene.

”Trebuie să aducem bani aici, fie guvernamentali dar mai ales fonduri europene care să ne ajute să aducem întreaga infrastructură la un nivel decent. Da, e adevărat aici va fi un nod important de autostradă dar nu putem aștepta până atunci, asta înseamnă ani. Categoric vor veni investitori în zona, cel puțin în zona Cornetu, dar dacă noi nu avem ce să oferim ca infrastructură, nu e bine. Sincer, vreau să facem din Racovița un pol zona de dezvoltare, aici pe Valea Oltului, căutat de turiști, de oameni de afaceri, de investitori sau de cei care doresc să cumpere aici pământ, case, care vor să se mute aici”, conchide Iliescu.

Racovița este una din comunele Țării Loviștei, așezată însă pe Valea Oltului, loc în care va fi amenajat cel mai mare nod de autostradă din zonă. Comuna este situată într-un relief frumos, în zona montană, pe malurile lacului Cornetu, cu un bogat patrimoniu monahal. Aici existând singură mănăstire din România, pe sub care circulă trenurile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *