Un număr de 1.432 de vâlceni câștigă 2000 de euro net iar 13.200 peste 1000 de euro net

Deși salariul mediu net al unui vâlcean este de 590 de euro pe lună (iunie 2022) avem și vâlceni care ridică peste 1000 de euro la finalul lunii și chiar peste 2000 de euro. Paradoxal nu sunt toți bugetari cum ne-am aștepta. Nici măcar majoritatea.

Astfel din totalul de 1.432 de salariați care câștigă net, peste 2000 de euro, 570 sunt bugetari – din administrație, juridic, sănătatate, companii de stat dar restul sunt din privat. Adică, în Vâlcea avem 800 de angajați în privat care obțin lunar venituri de peste 2000 de euro. Aceștia sunt manageri în companii multinaționale, free-lanceri (IT & Financial), antreprenori domestici în servicii, în agricultură, meserii liberale, sănătatate dentară.

Majoritatea (97% dintre aceștia) au studii superioare.

Cu venituri de peste 1000 de euro avem alți 11.000 de salariați din care 30%  sunt bugetari (administrație publică locală, educație, sănătate) precum și în sectorul privat cu precădere în construcții, peste 35%.

Din cei 85.000 de salariați vâlceni, un număr de 25.000 câștigă în acte, salariul minim pe economie.

La nivel național 70.000 de români câştigă peste 2.000 de euro net pe lună.

Au câte două vacanţe „mari“ în străinătate şi câte patru -cinci city-breakuri pe an, locuiesc în ansambluri rezidenţiale noi, iau brunch-ul în oraş în fiecare weekend, iar când nu au timp să iasă la restaurant sau să îşi gătească folosesc platformele de food delivery.

Sunt angajaţi ca manageri sau specialişti seniori în multinaţionale, folosesc Uber/Bolt pentru transport, cu­nosc cel puţin o limbă străină şi sunt principalii utili­za­tori ai serviciilor medicale private. Peste 70.000 de sala­riaţi ro­mâni, manageri sau experţi foarte buni pe un anu­mit domeniu, formează „vârful piramidei“ salaria­ţilor din România, cu venituri lunare de peste 2.000 de euro net pe lună.

„Am ajuns la un salariu de aproximativ 2.500 euro net lunar după 13 ani de experienţă. Timp de peste 5 ani, am făcut şi freelancing în paralel pentru a-mi susţine un stil de viaţă confortabil. Între timp, am ajuns să câştig mai bine şi am renunţat la jobul part-time, dar sunt şi mai organizată financiar: am economii, am un buget lunar după care mă ghidez şi mă gândesc serios să investesc la bursă o parte din venituri.

Evident, stilul de viaţă este mai costisitor acum, cele mai mari cheltuieli merg înspre chi­rie, călătorii, îngrijire personală şi mâncare (comand prin aplicaţii de food delivery şi gătesc în aceeaşi măsură).

Anul acesta am fost doar în Thailanda, Spania şi Italia, dar au fost ani în care reuşeam să am vacanţe şi city-breakuri în 5-6 ţări“, spune Maria, 34 de ani, manager într-o multinaţională din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *