Un nou spital prinde contur în Vâlcea: 5 milioane de euro investiți în redeschiderea și modernizarea fostului spital Bălcești

Cinci milioane de euro vor fi investiţi pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea fostului spital din oraşul Bălceşti, Vâlcea. Deşi deservea aproximativ 50 de mii de oameni din sudul judeţului, unitatea medicală a fost închisă în 2011, din ordinul ministrului Sănătăţii de atunci, alături de alte 66 de spitale din întreaga ţară.

Autorităţile locale din Bălceşti au obţinut acum avizele necesare pentru redeschiderea spitalului şi aşteaptă scoaterea la licitaţie a proiectării şi desemnarea unui constructor care să execute lucrările.

Proiectul se va realiza cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost închis în 2011. Ulterior, autorităţile locale şi judeţene au întreprins numeroase demersuri pentru redeschiderea unităţii medicale, însă fără succes.

Spitalul din Bălceşti este al doilea Spital din Judeţul Vâlcea, înfiinţat la începutul secolului trecut de către marea familie a boierilor Otetelişeni, familie care a contribuit enorm la dezvoltarea României ante şi interbelice.

De altfel numele sub care a funcționat în anul 1900 si care se regăsește în arhive este Spitalul Otetelisul.

Spitalul s-a dezvoltat treptat, ajungând în prezent să deservească peste 40.000 de locuitori din zona de sud vest a judeţului. Vâlcea.

Numai că în 2010, cabinetul din acea vreme a decis că se pot face economii la Ministerul Sănătăţii şi această unitate sanitară a fost desfiinţată, timp de 5 ani, funcţionând în locul ei, un cămin de bătrâni.

Căminul de bătrâni a fost închis în urmă cu trei ani, din lipsă de finanţare şi au fost reluate demersurile pentru reînfiinţarea acestei unităţi.

Clădirea în care a funcţionat spitalul va fi modernizată şi extinsă cu bani de la Compania Națională de Investiții, valoarea totală depăşind cinci milioane de euro.

Noul spital va avea în jur de 50 de paturi repartizate în trei secţii, un laborator de analize medicale, unul de radiologie şi imagistică, dar şi farmacie.

În prezent, vâlcenii din sudul judeţului, care au probleme grave de sănătate, sunt nevoiţi să meargă în Dolj, la spitalul județean din Craiova, ori să se deplaseze 80 de kilometri până la spitalul judeţean din Râmnicu Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *