Un nou drum în Vâlcea, pentru turiști: Sectorul Bărbatești din drumul Olteniei de sub Munte

Astfel se realizează un amplu sector de drum care scurtează distanța dintre Olănești și Horezu, prin Păușești.

”Da, am unit cele două tronsoane de drum și acum avem un drum spectaculos la noi în Bărbătești, de unde poate fi admirată toată panorama Munților Căpățânii. Un traseu auto dar mai ales pentru bicicliști. Este un pas important pentru turismul vâlcean și mai ales pentru cel din Bărbătești”, spune primarul Constantin Banacu

Drumul oferă panorama Masivului Buila – Vânturariţa, fiind drumul care uneşte mănăstirile din bazinul Olăneşti cu cele din Depresiunea Horezu. 

Dar este un drum care leagă toate localităţile din acest areal: Costeşti, Bărbăteşti, Păuşeşti Măglaşi, fiind o variantă mai scurtă pentru a lega două staţiuni vâlcene Horezu şi Băile Olăneşti.

Nu există în România, drum mai frumos decât cel care mângâie muntele dinspre Horezu până la Sărăcineşti. E drept, puţină lume îl cunoaşte dar acest itinerar, odată finalizat va fi cunoscut drept Drumul Mânăstirilor Româneşti ale Vâlcii. Este poate cărarea prin grădina raiului care începe la poalele Horezului, cu minunea brâncovenească, Mănăstirea Hurezi. Aici, pelerinul, închide ochii şi priveşte căldarea în care marele voievod a primit liniştea euharistiei, pelerinul primeşte duh sfânt şi porneşte în cel mai secret dar şi cel mai frumos arc peste timp.1. MANASTIREA BISTRITA

Din dreptul mănăstirii brâncovene, pe drumul pe care prinţul Charles a mers pe jos, se ajunge la Costeşti, în singura comună Muzeu, pentru că, da, Costeştiul este Athosul României, prin diversitatea eclzeiastă pe care o cuprinde. Costeşti este centrul spiritualităţii româneşti., unde am avut prima Academie din Ţara Românească Pelerinul urcă la Arnota, meteora Vâlcii, mănăstirea care atinge cu turlele paradisul, dar nu înainte de a vedea ultima cale de mocăniţă din sudul României. După ce îl salută pe Matei Basarab, coboară la schitul Păpuşa, apoi ia carte veche de la Mănăstirea Bistriţa. Şi nu uită să se închine la schitul Peri.

Apoi, din această comună care are un munte în mijloc (muntele Stogu), o piramidă perfectă, merge spre Pietreni. Admiră cea mai frumoasă biserică de lemn din judeţ – Grămeşti şi nu uită să poposească la schitul 44 de Izvoare, de lângă castanii comestibili.

Apoi părăseşte Costeştiul spre Bărbăteşti, tarversând cel maigramesti frumos drum de sub munte, un drum plin de troiţe, fântâni cu ciutură, admirând culma Vânturariţei. Este drumul secret, drumul haiducilor, drumul partizanilor, drumul sfintei scripturi, drumul caselor vechi de munte.

Se abate în Bărbăteşti să ajungă la schitul Pătrunsa, mica biserică, unde şi păsările cântă în psalmi şi unde fagii sunt foşti călugări în vieţile anterioare. De la Bărbăteşti se trece tot pe un drum secret spre Stoeneşti şi aici pelerinul nu poate să nu aprindă oschit 44 izvoare lumânare la schitul Jgheaburi. Drumul curge frumos spre Păuşeşti Măglaşi, în ritm de cosaşi şi peste câmpuri cu margarete. La Păuşeşti opreşti la Sărăcineşti şi continui drumul drumul în bazinul monahal al Olăneştiului.

Avem parte astfel de cele mai frumos spectacol ecleziast pe care doar Vâlcea îl poate oferi oricârui iubitor de Dumnezeu. Şi este doar o frântură din Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *