Un nou conflict al gazelor între Kiev și Moscova: Ucraina acuzată de neplata a aproape 900 milioane de dolari

Gigantul rus Gazprom a acuzat marți Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, ceea ce ar putea genera un nou conflict pe subiectelor gazelor între Moscova și Kiev, în momentul în care fosta republică sovietică speră să semneze în curând un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

‘Suntem extrem de îngrijorați de situația actuală legată de plata de către Ucraina a gazelor naturale ruse livrate’, a declarat președintele concernului rus, Aleksei Miller, citat de Interfax.

Patronul Gazprom a explicat că Ucrainei i s-a dat un termen pentru a plăti factura de 882 milioane de dolari pentru gazele livrate în luna august și că acest termen a expirat la 1 octombrie. ‘Situația este foarte serioasă, întrucât contractul prevede că, în caz de încălcare a condițiilor de plată, se trece la un sistem de plată în avans’, a adăugat Miller, potrivit aceleiași surse.

De amintit că, în ianuarie a.c., Gazprom a cerut Naftogaz, societatea ucraineană de gaz, să plătească șapte miliarde de dolari pentru gazele neconsumate, dar prevăzute în contractul semnat în 2009, când în fruntea guvernului ucrainean se afla Iulia Timoșenko, și valabil până în anul 2019. Conform acestui contract, Naftogaz s-a angajat să plătească în fiecare an pentru cel puțin 41,6 miliarde de metri cubi de gaze, chiar dacă importă o cantitate mai mică. Anul trecut, Ucraina a importat cu 9 miliarde de metri cubi mai puțin decât prevede contractul și a refuzat să plătească această cantitate.
Kievul insistă, de asemenea, asupra reducerii prețului impus de Moscova, care dorește în schimb ca fosta republică sovietică să se integreze în Uniunea vamală /dominată de Rusia/ și să cedeze Gazprom o parte din rețeaua sa de transport al gazelor.

Relațiile tensionate dintre Rusia și Ucraina au dus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la întreruperea livrărilor de gaz către Ucraina, țară puternic dependentă de gazul rus, în pofida numeroaselor inițiative pentru a găsi noi surse de aprovizionare. Aceste conflicte au perturbat uneori și exporturile de gaz rus către UE, Ucraina fiind în prezent principala țară de tranzit.

Aceste noi amenințări la adresa Ucrainei din partea gigantului rus intervin, după cum notează AFP, în contextul apropierii summitului european de la Vilnius din 21 noiembrie la care Kievul speră să poată semna Acordul de asociere cu UE, dacă până atunci opozanta ucraineană Iulia Timoșenko, fostă șefă a guvernului — condamnată pentru ‘abuz de putere’, ea semnând contractul cu Gazprom fără acordul guvernului pe care îl conducea—, va fi eliberată din închisoare, așa cum solicită Bruxellesul.AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *