Un mic investitor din Stroeşti produce 2 tone de cireşe şi mere ecologice pe an

Ovidiu Dumitraşcu, un tânăr de 29 de ani, este un curajos şi unul dintre puţinii fermieri români care insistă să investească în pomicultură.
În Stroeşti, localitate cu un potenţial uriaş în ceea ce priveşte plantaţiile de pomi fructiferi, are toate şansele să-şi recapete faima de dinainte de 1989, când mărul, prunul, cireşul erau aici intens plantate.
Micul investitor despre care vorbim are câteva plantaţii de început – cireşi, gutui, măr şi prun şi îi place să spună că recolta produsă este „una ecologică”, evitând pe cât se poate tratamentul chimic asupra pomilor.
„Vreau să spun că pe an micile mele livezi produc în medie 2 tone de cireşe şi 2 tone de mere. Dar am o recoltă de gutui şi în măsura în care voi reuli accesarea de fonduri voi extinde aceste plantaţii. Nu este momentan o afacere din care să pot trăi, e vorba de un venit de 20.000 de lei anual pe care îl produc aceste livezi”, spune Ovidiu.
Cel mai greu a fost cu piaţa de desfacere, acesta reuşind să livreze toată marfa unui producător din Vâlcea care o procesează.
„Se poate şi mai bine dacă autorităţile te-ar sprijini. Sunt convins că mulţi tineri ar reveni în ţară dacă statul şi autorităţile locale ar veni în ajutor pentru a ajuta crearea unor start-upuri în agricultură. Vâlcea este unul din judeţele unde există potenţial, unde solul este propice tutoror tipurilor de agricultură şi unde putem încă să plantăm soiuri nemodificate genetic, deci sănătoase pentru om”, a mai spus Ovidiu Dumitraşcu.
AP