Un Mall ar urma să fie construit în oraşul Băbeni

Un oraş în Vâlcea se dezvoltă fără prea mare zarvă, an de an, forţa economică şi demografia fiind în creştere, investitorii găsind aici, un loc virgin pentru a demara afaceri.

Băbeni, cândva comuna ciobanilor ungureni, ajunsă oraş la începutul anilor 2000, se poate azi lăuda cu un şomaj de sub 1%, angajatorii fiind nevoiţi să recruteze forţă de muncă din cel puţin 3 comune limitrofe. O industrie bazată pe servicii dar şi mici făbricuţe au construit acest motor economic al Vâlcii, ajutat fiind şi de poziţionarea pe unul din cele mai tranzitate drumuri naţionale din judeţ, DN 64, arteră care leagă Râmnicu Vâlcea de Slatina, Caracal şi implicit spre Craiova.

Băbeniul este deja al treilea pol economic al Vâlcii, cu o populaţie care a ajuns la 10.000 de locuitori şi care treptat tinde spre o coagulare a bazinului Bistriţei, fiind totodată şi nod rutier spre zona Horezu, Târgu Jiu.

În acest sens, unul dintre industriaşii locali doreşte să investească în construcţia unui Mall, în zona centrală, pentru a oferi un motiv în plus de mândri pentru urmaşii păstorilor de acum 300 de ani.

„Nu e un secret pentru nimeni că Băbeniul se dezvoltă, avem un număr mare de naşteri şi nou veniţi în oraş. Unele din cele mai mari companii din Vâlcea au aici sediul şi îşi dezvoltă şi diversifică afacerile. Aici lucrează cetăţeni din Ioneşti, Şirineasa, Popeşti, Frânceşti, Mihăeşti, Tomşani. Locuri de muncă se găsesc şi aspirăm la un statut de pol urban dar mai este mult până acolo. Începem construcţia unuia din cele mai frumoase parcuri din judeţ numai că întâmpină piedici de la unii consilieri locali care nu au înţeles că în 2012, au fost alegeri şi au avut loc câteva schimbări”, spune primarul Ştefan Bogdan.

Un oraş care a achiesat rapid la evoluţia de la comună, dovedind că pretenţiile localităţii celor trei naţiuni (păstori ungureni, regăţeni şi rudari) sunt extrem de mari şi că nu suferă de complexul metropolitan, acel provincialism tipic localităţilor mici.

Mai multe proiecte mari sunt acum în mapa edililor din Băbeni, trei proiecte care vor aşeza Băbeniul pe harta turistică şi economică a judeţului Vâlcea şi nu numai.

Proiectul izvorului cu apă plată: Nu mai este niciun secret faptul că izvorul care se află chiar pe marginea DN64 este cunoscut tuturor vâlcenilor, apa care se păstrează fără impurităţi şi fără a se tulbura zile întregi este căutată în fiecare oră de cei care se află în tranzit. Aici, primăria, pe lângă parcare, aşteaptă investitori care să dezvolte mici localuri, un han, restaurante, comerţ ambulant, aşa cum s-a dezvoltat o întreagă industrie la Deduleşti, în jurul unui izvor similar.

Proiectul Expo cu Vânzare al Meşterilor Populari este, poate, cel mai amplu proiect al actualei administraţii. Executivul doreşte ca, pe ambele părţi ale DN 64, să fie amenajate tarabe unde meşterii în lemn şi nu numai să-şi expună produsele. Băbeniul este oraşul unde se află cei mai buni meşteri populari, artişti sculptori. Pe modelul hurezean, se doreşte astfel un târg popular stradal cu obiecte lucrate manual – lemn, costume populare, covoare, olărit, tot patrimoniul acestui judeţ să fie expus pe DN 64.

Proiectul parcurilor: Băbeniul are în proiect dezvoltarea cât mai multor parcuri, oaze verzi, astfel încât oraşul să fie cunoscut ca oraşul ecologic, unde localnicii, dar şi vizitatorii să aibă unde să se plimbe, unde să se răcorească. Nu mai puţin de 3 astfel de parcuri sunt în proiectul administraţiei din Băbeni.

Proiectul celor 3 naţiuni culturale. Proiectul constă într-un târg care să reunească tradiţiile celor trei „naţii” de localnici care au format actualul oraş: păstorii ardeleni, românii legumicultori şi rudarii sculptori în lemn. Este, de departe, cel mai interesant compozit social al unei localităţi vâlcene.

Acestea ar fi, în linii mari, pilonii pe care administraţia din Băbeni  i-a fixat pentru următorii ani, piloni despre care primarul Ştefan Bogdan spune că „avem garanţia că, odată asamblat acest program, oraşul celor 3 naţiuni va conta altfel în economia judeţului Vâlcea”.

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *