Un italian investește într-o cramă la Șușani, frumoasa localitate din ținutul vinului

Judeţul Vâlcea, locul ales de Dumnezeu să-I fie cameră de protocol atunci când vine obosit de peste zi din cauza omeneştilor patimi, locul unde, de multe ori, ochiurile de cer au curs sub formă de munţi, râuri, coline blajine şi versuri poem, da, acest judeţ nu se termină brusc, aşa cum nici nu începe retezat.

Azi ajungem la Şuşani, cea mai densă comună a sudului, care începe rezemată de dealurile înalte ale viilor şi-şi întinde picioarele în Oltenia străbună. La Şuşani vine prima dată primăvara, dar tot la Şuşani toamna ţine un pic de urât începutului de decembrie.

Cu aproximativ 4 000 de locuitori, la Şuşani, Vâlcea poartă condurul prinţesei şi merge elegant de la marginea pădurii Mădularilor până jos, în Cârloganii Oltului. La Şuşani, stejarul şi salcâmul dimensionează o grădină, unde spiritualitatea, ospitalitatea, bunul-gust şi poezia sudului au realizat, poate, cea mai omogenă comună din această parte.

E început de vară când scriem asta, asfaltul cel nou se aşază cuminte între rigolele drumului şi se uită atent la cocoşii pintenaţi care păzesc, la marginea curţilor, armatele de cadâne roşcate, pestriţe, negre… Un motan negru, tolănit într-un corcoduş care dă spre pârg, priveşte apatic o vrabie ce se scaldă în nisip. Pasărea zboară speriată la auzul unor tractoare care huruie pe drum.

Şuşaniul este cea mai avansată comună din punct de vedere agricol, asociaţiile de profil fac perfomanţă, iar bătrânele satului au timp să mai sporovăiască la porţi despre ce fac a lui Ion, a lui Fane, a lui Mioara… Bătrânele din Şuşani au riduri frumoase, au ridurile bunicii mele, ale bunicii tale, ale tuturor, au blânzenia acelei femei care ajută un baston să măsoare pământul.

Dar Șușaniul este și povestea viței nobile. Jumătatea dintre dealurile acestei frumoase comune sunt pline de podgorii.

”Un italian va investi aici într-o cramă. Lucrează la proiect și este un prim pas pentru a valorifica potențialul viticol al zonei. O cramă cu specific local, cu regim turistic, investitorul are planuri meri pentru această comună de care s-a legat sufletește” spune primarul Tudor Daniel.

Edilul din Șușani spune că așteaptă și alți investitori în localitate, resursa umană fiind una considerabilă iar dispunerea geografică a comunei în apropierea municipiilor Slatina și Craiova și a viitorului drum expres, este un criteriu de luat în seamă.

În ceea ce privește siguranța și securitatea cetățenilor, Tudor Daniel spune că se vor monta 30 de camere de supraveghere, în punctele cheie ale localității. O parte din ele pot identifica numerele de mașină, noaptea. Edilul speră că acțiunile ilegale de depozitare a gunoiului vor înceta odată cu montatul acestor camere.

În fiecare sat vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii dar și mici zone cu băncuțe și foisoare pentru socializare. Se are în vedere în acest sens, platoul de la Beica, unde administrația dorește să amenajeze un spațiu pentru picnic, agrement, pentru pretrecere timpului liber sau în zile de sărbătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *