Un grup de huligani din Costeşti afectează demersurile autorităţilor pentru a transforma localitate în staţiune

Costeşti este de departe localitatea patrimoniu sau singurul muzeu în aer liber. O localitate declarată, la 1900, staţiune regală, prin decretul lui Carol I, dar care, din varii motive, nu a ajuns la acest statut şi care încearcă azi să revină acolo unde îi era destinul.

O localitate care, aşa cum am scris în repetate rânduri, deţine un uriaş patrimoniu geografic, natural, monahal, carstic, fiind declarată, chiar anul trecut, printre cele 10 sate româneşti cu statut european, simbol al tradiţiilor, complex de minuni şi cu un compozit de excelenţă, fiind situat atât pe Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, cât şi într-un areal geografic declarat Natura 2000.

Cheile Bistriţei, cele mai înguste chei în calcar din România, cheile Costeştiului, 4 schituri de patrimoniu, biserici de lemn, vechi de când lumea, Muzeul Bălintescu, Muzeul Trovanţilor, vârful Stogu – un munte mic, piramidal, care se află chiar în mijlocul localităţii, ca o insulă străjuită de 2 râuri, o rută de mocăniţă, izvoare minerale şi asta nu e tot, dar reprezintă zestrea unei absolut minunate localităţi a Olteniei de sub Munte.

Administraţia din prezent a început demersurile pentru a fi introdusă în circuitul turistic al staţiunilor româneşti, să fie un reper regal în frumoasa depresiune a Horezului.

Centrul pietonal al localităţii este, în primă etapă, cel care va defini această localitate specială cu arhitectură brâncovenească.

Numai că…

Da, există un dar, unul care ţine de partea huliganică, de partea murdară din om: o gaşcă, oficial politică, neoficial, doar nişte derbedei, un grup de suboameni, o gherilă a străzii, care nu poate să se confrunte în văzul lumii cu actuala administraţie, şi atunci atacă laş, la miez de noapte.

Un grup agresiv – deja cunoscut cu antecedente, marginalizat de localitate – a trecut la etapa vandalizării. Au început cu centrul localităţii, cu atacarea numelor de străzi.

„Avem, în acest an, un proiect de reamenajare a centrului civic, alei pietonale, un mic parc, iluminat stradal, pentru a pune în evidenţă clădirile cu specific brâncovenesc. În acest sens, am început să punem în aplicare nomenclatorul stradal, potrivit HG 869/2006, şi nu a mea, a executivului local. Este un inventar oficial, de acum 11 ani, care aşa a fost gândit de cei de atunci. A ieşit ceva frumos, denumiri ale străzilor care apăreau doar în acte, dar nu erau concret vizibile în teren. Asta a fost marţi. Azi noapte, un grup de vandali, instigaţi de un cetăţean, unul care, de o vreme încoace, este un fel de lider al frustraţilor din localitate, care, ulterior, azi dimineaţă, a şi plecat din ţară, deci acest grup a distrus aceste indicatoare. Au fost, din nefericire pentru ei, filmaţi pe camere şi s-a deschis o acţiune a poliţiei. Unul dintre ei a şi recunoscut cine i-a îndemnat la această operaţiune, este vorba de instigatorul pe care l-am menţionat”, spune primarul Toma Peştereanu.

Edilul spune că nu este prima acţiune de acest gen a respectivei grupări care îşi manifestă, în mod violent, nemulţumirile cu privire la deciziile administraţiei, dar speră că autorităţile vor lua măsuri şi vor calma aceste spirite „rebele”.

„Nu sunt în măsură să stabilesc eu cauze, iniţial s-au ascuns sub o siglă politică, dar aici nu mai e vorba de ideologie, pentru că politica se face prin dezbatere, prin construcţie, nu cu parul sau cu ieşiri huliganice. Noi oricum nu ne vom opri din demersurile noastre, însă se apropie vara şi începe sezonul estival, iar la Costeşti se aşteaptă un număr sporit de turişti, vrem să demonstrăm că renumele comunei noastre de zonă liniştită a Olteniei de sub Munte a rămas acelaşi”, a mai adăugat edilul.

AP

One comment

  • P.M.D.

    Din cele relatate, eu concluzionez că instigatorul are legătură cu mai vechea campanie anti PSD susținută de „totul pe șleau”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *