Un deputat a construit în Vâlcea, din banii lui, o școală, o biserică și o unitate medicală

Da, așa este, în realitate. Numai că acest lucru se întâmplă la începutul veacului XX. Atunci când Ștefan Drăghicescu, fratele marelui cărturar, Dumitru Drăghicescu, ajunge deputat.

De fapt familia Drăghicescu face parte sau este legată prin ADN de istoria, de modernizarea, de brandul comunei Măciuca.

Dacă de Dumitru Drăghicescu am mai scris, prea puțin se știe despre fratele acestuia.

Ștefan Drăghicescu s-a născut 1864 Măciuca, Zăvoieni, este învățător și deputat în Parlamentul României. Despre el aflăm din arhivele vremii că, pe cheltuiala proprie, a construit un dispensar medical, o școală cu trei săli de clasă și o biserică.

Absolvent al Școalei normale din Severin și Iași. Fost timp de 13 ani învățător de gradul I în mai multe comune din jud. Vâlcea. Demisionând din învățământ, și-a consacrat toată activitatea pentru ridicarea păturei țărănești din care este ieșit și a reușit să-și creeze o întinsă popularitate în județul Vâlcea, astfel că în două rânduri punindu-și candidatura ca independent la alegerile pentru Cameră a întrunit respectiv 205 și 427 voturi. A fost ales deputat ca național-liberal în alegerile generale din martie 1901.  Ștefan Drăghicescu și-a făcut singur o temeinică cultură, care unită cu frumoase însușiri sufletești, fac din domnia sa unul din cei mai autorizați reprezentanți ai țărănimii laborioase și cinstite” (George D. Nicolescu)

În decurs de 10 ani, Drăghicescu ridică în Măciuca din indemnizațiile de parlamentar, o frumoasă biserică, școala primară și Casa de Nașteri, actualul dispensar.

”Este o clădire monument care a împlinit 100 de ani. Renovată, reabilitată, clădirea marelui om politic este azi, un dispensar modern, elegant, care păstrează arhitectura de atunci. Este o satisfacție pentru noi că una din clădirile simbol ale comunei Măciuca este și azi un reper printre instituțiile publice din localitate”, spune primarul Mugur Mărcoianu.

Măciuca este azi, un pol de dezvoltare în zona de sud a județului, un  pol economic, centru agro-turistic și un centru educațional.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *