Un centru civic pietonal va fi amenajat la Zătreni în zona Castelului Zătreanu

Comuna Zătreni va investi în acest an în amenajarea platoului pietonal şi a unui centru civic, în arealul care va include Primăria, Muzeul până spre castelul Zătreanu.

Investiţia însemană spaţiu pietonal, alei, arbuşti, foişor, redând astfel parfumul interbelic al zonei după cum afirmă primarul Constantin Liţoiu.

“Zătreniul a fost una din cele mai importante aşezări din Valea Olteţului, o localitate care se leagă direct de marea familie a boierilor Zătreni, cei care au pus bazele instituţiilor publice şi nu numai din comună. Primele şcoli, primele biserici, prima bancă, primul gimnaziu, prima şcoală de meserii, primele fabrici. Zătreniul a fost organizat până după Al Doilea Război ca un mic orăşel aici pe Olteţ”, spune Constantin Liţoiu.

Astfel acesta are în vedere punerea în valoare a arhitecturii zonei, a caselor şi a frumosului castel al Zătrenilor, prin amenajarea unui centru civic pietonal, astfel încât localitatea să devină şi un popas pentru cei care tranzitează zona în drumul lor spre Oltenia de sub munte.

“Zona va fi una generoasă de tip parc cu alei, cu iluminat public, cu foişor, cu bănci, cu arbuşti şi va da culoare sau parfumul de altă dată acestei localităţi care uşor se readaptează la timpul modern. Deja este căutată de investitori în turism şi ne bucură mult că cei din Zătreni de origine nu au uitat de unde au plecat şi vor să se reîntoarcă acasă”, spune edilul.

De altfel din această săptămână, centrul localităţii s-a îmbogăţit cu un nou muzeu, Centrul Cultural “Sergiu Popescu”, o impresionantă exproziţie cu articole de uz casnic, vestimanţie şi obiecte pe care cei din Zătreni le-au produs sau folosit în secolele trecute – războaie de ţesut, ceramică, veselă, costume populare, etc.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *