Un bâlci, vechi de 500 de ani, de “Vinerea Mare” s-a defăşurat luni, pe 14 octombrie, în comuna Zătreni

Nu, nu este o greşală, acesta este purul adevăr, într-o zi de luni, pe 14 octombrie, la Zătreni a avut loc al 500 -lea bâlci al acestui colţ de ţară. Un bâlci care se pierde în negura trecutului, existând mai multe legende cu privire la acest târg.

Una din legende spune că acum o jumătate de mileniu, toţi locuitorii din Zătreni au fost luaţi robi de turci, chiar în săptămâna patimilor. Şi mai bine de 6 luni s-a încercat convertirea lor la islam dar fără rezultat. Odată eliberaţi, în mijlocul toamnei,  aceştia au ajuns acasă şi au hotărât să facă bâlciul de vinerea mare în ziua de 14 octombrie.

Alte legende leagă rădăcinile acestui bâlci de Rusalii şi sărbătoarea a 21 de săptămâni de atunci. Însă în prima zi de luni.

Alte legende spun că bâlciul ar şi fi şi mai vechi şi ar fi o sărăbătoare precreştină. Sau că bâlciul este de dată recentă, de acum 200 de ani şi boierii făceau o masă mare şi chemau oamenii să sărbătorească, odată cu finalizarea strânsului recoltei de toamnă.

Indiferent care ar fi legendele, acest târg este cunoscut. De bătrâni, de tineri, de copii. Bătrânii îşi amintesc de tiribombele trase de cai, cei mai puţin tineri de berea la rece şi de toate bunătoţile pământului.

Azi, bâlciul de Vinerea Mare este o sărbătoare în centrul comunei Zătreni, unde se adună comercianţi din toată lunca Olteţului, copiii fug de la şcoală, bătrânii vin să socializeze. Muzică, mâncare şi toate minunile de cumpărat se regăsesc pe uliţele satului.

“Aşa se numeşte. Târgul de Vinerea Mare. Şi nimănui nu i se pare ciudat. Că se întâmplă, luni, pe 14 octombrie. Aşa îl cunoşteau  şi părinţii şi bunicii mei. Nu mai are parfumul de odinioară dar şi cei de acum sunt convins că se bucură. Fiecare cumpără ceva la un preţ mai mic. Nu trebuie să meargă până la primul oraş”, spune primarul Constantin Liţoiu.

Probabil că acest bâlci va continua mulţi ani de acum înainte, un bâlci de Vinerea Mare, într-o zi de octombrie…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *