Un amplu proiect european de combaterea sărăciei în oraşul Băbeni se află în derulare

Combaterea saraciei si a excluziunii sociale in comunitatea Valea Mare – Babeni, din judetul Valcea, prin implicarea a cel putin 600 de persoane, cu precadere din randul populatiei de etnie roma, in masuri integrate de educatie, ocupare, antreprenoriat, sustinere a dezvoltarii si furnizarii de servicii sociale/medicale/socio-medicale, imbunatatire a conditiilor de locuit, combatere a discriminarii si promovarii multiculturalismului.

Acest obiectiv general se traduce in beneficii reale si vizibile pe termen lung pentru 600 de persoane care alcatuiesc grupul tinta al proiectului. Astfel:

– 60 de prescolari si 180 de elevi aflati in risc de abandon scolar vor fi asistati atat financiar, cat si prin activitati specifice menite sa contribuie la stimularea accesului la educatie si la imbunatatirea competentelor de baza ale acestora. Prin participarea acestora la activitati educationale, 60 de prescolari si 180 de scolari supusi riscului de abandon scolar vor depasi dezinteresul fata de scoala si vor avea o mai buna participare la activitatile educative obligatorii.

– 60 de persoane participante la programe remediale de tip “A doua sansa” vor fi reintegrate in sistemul de educatie in vederea finalizarii studiilor pe care le-au abandonat, vor obtine certificate de absolvire a modulelor/ciclurilor de invatamant. Pe termen lung, certificarea cunostintelor dobandite si recunoasterea competentelor la examenele de absolvire vor contribui la sporirea sanselor de integrare pe piata muncii a persoanelor asistate.

– un numar de 200 de persoane neocupate profesional vor dobandi informatii cu privire la dinamica pietei muncii si la cerintele actuale ale angajatorilor din regiune, isi vor dezvolta abilitati esentiale in procesul de cautare a unui loc de munca si vor fi implicate in programe de formare profesionala continua aliniate la cerintele pietei muncii din regiune.

– 100 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, din comunitatea marginalizata vor beneficia atat de servicii de consiliere in vederea dezvoltarii personale si deprinderea de tehnici si abilitati necesare oricarui viitor antreprenor, cat si de programe antreprenoriale care vizeaza dezvoltarea de competente profesionale: competente antreprenoriale, competente de comunicare in limba engleza si competente IT.

Prin participarea la programul antreprenorial, 100 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala vor dobandi cunostiinte si abilitati de a-si infiinta si dezvolta propria afacere si vor avea un avantaj in efortul de a face fata provocarilor legate de tehnologizarea excesiva a tuturor domeniilor de activitate.

– imbunatatirea conditiilor de locuit in 100 de gospodarii ale membrilor grupului tinta va conduce la cresterea calitatii vietii si a capacitatii de invatare si ocupare a persoanelor din gospodarii

– cel putin 600 de persoane din comunitate vor beneficia de furnizarea de servicii integrate medicale si sociale.

– peste 100 de persoane din comunitate vor fi cooptate in campanii de implicare activa si voluntariat in vederea rezolvarii intr-un mod participativ a problemelor identificate la nivelul comunitatii.

Proiectul este relevant in raport cu obiectivul specific 4.1 al Axei Prioritare 4 , avand in vedere ca activitatile sale se concentreaza in directia: cresterii participarii la educatie, reintegrarea in sistemul educational a celor care au abandonat scoala, sprijinirii masurilor de ocupare in randul a 200 de persoane neocupate profesional (someri, casnici, persoane inactive etc.), sustinerii antreprenoriatului in randul a 100 de persoane din comunitate, imbunatatirii conditiilor de trai pentru 100 de gospodarii ai caror membri se confrunta cu un risc de saracie ridicat, dar si in directia implicarii minoritatii de romi in actiuni de voluntariat si initiativa civica alaturi de cetatenii romani.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *