Un alt gigant petrolier vine la Vâlcea, în zona extractivă – Dacian Petroleum

Guvernul a semnat transferul drepturilor şi obligaţiilor aferente unui număr de 40 de acorduri petroliere de concesiune, privind tot atâtea perimetre de hidrocarburi, de la OMV Petrom la Dacian Petroleum.

Dacian Petroleum trebuie să plătească 17,8 milioane dolari pentru a cumpăra cele 40 de zăcăminte OMV Petrom, situate în sudul României şi cu o producţie cumulată de ţiţei şi gaze de aproximativ 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi la 190 de sonde active, reprezentând circa 1% din producţia OMV Petrom pe 2019.

Tranzacţia include transferul sondelor şi al infrastructurii petroliere aferente perimetrelor respective, precum şi al unui număr de 190 de angajaţi, relevă datele analizate de Profit.ro.

OMV Petrom anunţase încă din primăvara anului trecut că a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte onshore de ţiţei şi gaze din România către Dacian Petroleum, în contexul unui transfer de activitate.

Transferul drepturilor şi obligaţiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităţilor, conform Legii Petrolului. Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operaţiunilor şi concentrarea pe cele mai profitabile zăcăminte cheie. Cele 40 de zăcăminte ce vor fi transferate sunt situate în sudul României şi au o producţie cumulată de ţiţei şi gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producţia OMV Petrom”, arăta atunci un comunicat al companiei.

Dacian Petroleum a încheiat contractul de transfer al activităţii având ca scop extinderea duratei de viaţă a celor 40 de zăcăminte (o bună parte dintre acestea în județul Vâlcea), considerate marginale pentru OMV Petrom.

„În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele şi infrastructura de ţiţei şi gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariaţi. Procesul de selecţie a companiei care va prelua licenţele s-a desfăşurat în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale”, se menţionează în comunicat.

Dacian Petroleum este, potrivit unor informaţii publicate la începutul anului trecut de Profit.ro, o companie înfiinţată de trei foşti directori ai companiei americane Wheaterford, o companie gigant specializată în utilaj petrolier, şi de fostul director al Petrom, când aceasta era deţinută de stat, Ion Popa.

Ulterior, potrivit aceleiaşi surse, în companie a intrat şi un al cincilea acţionar, care a devenit majoritar, firma românească Rotary Petroleum CO, deţinută şi administrată de Leonardo Crăciun, fost asociat şi manager general al Lotus Petrol, cu activităţi de extracţie de ţiţei şi gaze în zona Vâlcea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *