Umilinţă şi bătaie de joc faţă de locul unde s-a făcut Unirea de la 1859

Românii de la 1859 au fost sublimi, au fost europenii de excepţie, au fost cei mai frumoşi înaintaşi ai României moderne. Pentru că, într-un context istoric dominat de marile Puteri ale Europei, în Concertul European, între trei imperii care stăteau ca ulii cu ochii pe noi, nu ne-am lăsat striviţi de istorie. Am reuşit să ne unim în aceeaşi limbă, într-o primă victorie de etapă.

Actul Unirii este prima mare atitudine inteligentă pe care o face clasa politică românească, reuşind cu diplomaţie, cu abilitate, cu un mare tact să-i păcălească pe toţi, şi două ducate mici, vorbitoare de aceeaşi limbă, cu aceeaşi poezie şi aceleaşi vise să aibă o singură graniţă.

Trebuie respectat acest prim pas, acest km 0 al devenirii noastre ca naţie. Ce a urmat după – 1877, 1916, 1918  – a depins strict de acest 24 ianuarie 1859.

Numai că românii de azi, din păcate, nu respectă nimic din acel 24 ianuarie. Alţii ar face un sanctuar în locul unde s-au născut. Noi nu. Noi distrugem, noi ne anulăm originile. Oare cei care ne conduc azi ţara ştiu măcar faptul că România lui Cuza e mai veche decât Germania lui Bismark? Nu cred. Şi asta este dovedit prin modul în care arată azi hotelul Unirii din Bucureşti.

Hotel Unire2Pe care foarte frumos l-au prezentat, într-o dramă naţională, cei de la 101Reporteri (anume Petre Zoltan), într-un material sfâşietor de trist. Asta este România de azi, care nu dă doi bani pe România Olimpică de la 1859.

“Fostul hotel Concordia din Bucureşti de pe strada Smârdan nr. 39 este locul în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, prin cea de-a doua alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 157 de ani. Acum, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare și total ignorată de Ministerul Culturii și Primăria Capitalei.”

„În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române, Hotelul Concordia, unde în seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti“. Până în 2010, acest mesaj stătea scris pe o placă memorială amplasată la baza unei clădiri impozante din inima Hotel Unire3Centrului Istoric al Bucureştiului, pe strada Smârdan, la numărul 39.

Acum, în dreptul fostului Hotel Concordia nu numai că nu se mai opreşte nimeni să citească această plachetă, dar toată lumea o ocoleşte, de frică să nu se dărâme peste ei. În spatele unor plăci anoste de lemn presat, zace această clădire de o însemnătate istorică incomensurabilă, aşteptând să i se întâmple ceva.

Deci Olimpul unde s-a născut România Modernă, maternitatea noastră de la 1859, este azi o hazna. Dar punem pariu că, de la preşedinte, până la premier, lideri politici, prefecţi, duminică, pe 24 ianuarie… toţi vor defila cu mesaje patriotarde, discursuri ştirbe şi alte chestii ieftine?

Hotel Unire4Unde e istoria, stimabililor, când locul unde s-a născut România arată ca o ghenă?

P.S. Am dreptate, domnule Nadolu, să mă iau de actuala clasa politică, în contextul de mai sus?

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *