Ultima moară de apă din Vâlcea va fi conservată și transformată în obiectiv turistic

Moara lui Barbu, ultima moară de apă din Vâlcea, aflată în stare de funcționare, în comuna Alunu a intrat într-un amplu proiect de conservare, grație unei echipe de inimoși de la primărie, unde sufletul acestei acțiuni este Alexandra. Inițiativa aparținând primarului Cristian Biraruti.

De altfel, comuna Alunu, cunoscută din păcate, prea puțin, mai mult prin minerit, are multe alte comori care oricând o pot face o destinație turistică de excepție – drum al Transhumanței, conacul Săndulescu, satul părăsit, vechi de secole, dintre păduri, Valea Oltețului de sub Munte, moara de apă, tradiții și un folclor care amintește de pandurii gorjeni. Aici s-a născut celebra interpretă Filofteia Lăcătușu.

Pentru că la Alunu, până la cărbune, a fost altceva. A fost un ținut boieresc, cu oameni liberi, cu case frumoase, o parte erau ciobani veniți în zonă, alții erau mari proprietari de pământuri, de livezi și păduri. Dar și grădini, pentru că aici, cum iese Oltețul dintre subcarpații Getici, deschide o luncă fertilă, permițând o agricultură intensă.

Din păcate, industria minieră a resetat mai multe decenii economia și spiritul acesti frumoase localități dar, iată că, timid, odată cu declinul acestei industrii, reapar oportunități, punerea în valoare a obiectivelor.

Azi se vorbește la Alunu de un muzeu al zonei, de conservarea satului feudal Dealul Mare, de protejarea Morii de apă, de pensiuni agro.

Toate acestea echipa Alexandrei, om care iubește Alunu, vrea să le pună în valoarea, exploatând și evenimentul care va avea loc în ultima săptămână din iunie, legat de legenda Dealului Muierii. Atunci invitații vor putea admira ultima moară de apă din Vâlcea, moara de pe Olteț precum și satul părăsit. Plus multe altele, pentru că la Alunu există o tradiție apicolă, există o gastronomie specifică Olteniei de sub Munte.

”Moara de apă, Moara lui Barbu, este mai mult decât o moară de suflet. Toată lumea o știe  și oricând poate fi pusă în funcțiune. Este singura din Vâlcea pe care o mai avem și poate deveni un obiectiv turistic. Mă bucură faptul că există o solidaritate și multă lume vrea să facem cunoscut Alunu prin zestrea pe care o avem. Există mai multe intenții de a se construi pensiuni, cu ferme, de a oferi naturalețea și posibilitatea turiștilor de a trai viața la țară”, spune Alexandra.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *