Udrea are dreptul de a muri decent şi nu prin ghilotină publică

În timpul revoluţiei franceze lumea se aduna fericită în Piaţa Publică unde era ghilotinat unul sau mai mulţi nobili. Era o fericire, circ, veneau copii, se striga, lumea era în extaz, se împărţeau bomboane şi seminţe.

Psihologia condamnă acest tribalism, care făcea ca la fiecare cap cap rostogolit în coş, din mulţime, să se fredoneze şi să se aplaude.

Avem aceeaşi boală noi românii azi, numai că s-a mutat în media. Ne uităm seara la televizor şi fiecare nobil încătuşat este aclamat de mulţime. Vrem sânge vrem arest preventiv, cred că pleiada de pedeliştii în frunte cu Udrea, cu cătuşe în mâini a oferit sângele dorit poporului mai puţin educat şi care oricum ieşea la îndemnurile Antenei 3 să zbiere pe străzi. Justiţia nu se face la televizor, nu mă încântă imaginile cu Udrea, Mazăre sau Vanghelie cu cătuşe la mâinei. Nu mestec gumă şi mănânc popcorn. Nici dacă vor pimi condamnarea definitivă nu voi sări în sus de bucurie.

Voiculescu sau Becali au fost cercetaţi în stare de libertate. Arestul preventiv trebuie să fie un lucru rar, cum spune Ponta, în cazuri extrem de grave. Şi nu ar trebui televizat. Este o formă de campanie electorală şi de manipulare. Iar eu bănuiesc că DNA nu devine partid politic şi nici nu acţionează la comandă politică.

Udrea şi alţii pot foarte bine sta acasă la ei, există atâta tehnologie să le poată fi ascultate telefoanele, microfoane prin casă şi măsuri de a nu părăsi ţara.

L.am văzut pe Emilian Frâncu în ultima amiază de liberatate şi momentul când a coborât cu o plasă în mâna să se duca la IPJ. M-a întristat imagine, în acel moment nu te gândeşti matematic la logica penitenţei, eşti om şi intri în empatie cu cel care urcă pe eşafod. Spun asta pentru că am auzit azi mulţi care condamnau cercetarea în arest la domiciliu a Elenei Udrea. „Nenoriciţii i-au dat drumul ăsteia”, spunea trist o damă un pic cam obeză. Nu am comentat nimic şi am văzut-o în faţa mea pe ţăranca din Franţa care striga isteric atunci când capul Mariei Antoaneta s-a rotogolit în coş.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *