Turiştii străini au descoperit Călimăneştiul şi Olăneştiul

Anul 2016 se pare că este al 6-lea an consecutiv de creştere pentru sosirile de turişti străini, peste 200.000 de turişti străini  fiind cazaţi în unităţile turistice din România în primele 4 luni ale anului.

Turiştii care aleg România sunt din Germania, Italia şi Polonia, dar şi din  Israel, Franţa, SUA, Ungaria, Marea Britanie, Spania, Austria. Doar o jumătate dintre aceştia optează pentru serviciile de city break, opţiunile fiind, în acest caz, Bucureştiul, Braşovul, Clujul, Timişoara şi, în ultima perioadă, Iaşiul.

De altfel, potrivit analiştilor pieţei de turism, România recâştigă o parte din pieţele tradiţionale.

Revenind la variantele de turism, dacă jumătate dintre aceştia vin pe baza city break, o altă parte vine pentru pentru turismul de evenimente, de business şi pentru circuitele culturale.

pestera2Numărul acestora creşte, iar printre circuitele culturale, Bucovina rămâne destinaţia preferată, unde sejurul se duce de la un prag minim de 7 zile, urmează apoi Transilvania (Braşov, Sighişoara, Cluj, Maramureş) şi Valea Prahovei.

O pondere destul de mare se îndreaptă către Delta Dunării, pentru această vară se aşteaptă o creştere cu până la 10% faţă de 2015 a turiştilor care vor opta pentru gurile Dunării.

Dar un fapt îmbucurător, care priveşte şi judeţul Vâlcea, este faptul că turismul balnear ocupă un segment din ce în ce mai crescut pentru turiştii străini, Călimăneştiul şi Olăneştiul intrând, de anul trecut, în preferinţele acestora.

Se remarcă astfel o creştere de 1,3% faţă de anul trecut pentru turismul balnear, italienii, nemţii şi ruşii fiind printre cei care optează, în afara de zona Covasna şi Sighişoara, pentru balnoeologia din Vâlcea.

Astfel, dacă în 2014 nu exista urmă de turist străin în staţiunile vâlcene, începând cu anul trecut, cu siguranţă sezonul care abia începe aduce un nou număr de turişti străini la Vâlcea, judeţul nostru fiind pe locul 10 ca destinaţie turistică la nivel naţional.

Complex SpaÎn afară de Călimăneşti şi Olăneşti, doar Horezu mai este în clasamentul destinaţiilor pentru turiştii străini, Govora şi Ocnele Mari nu, deşi în cazul celor două s-a discutat, în ultima vreme, despre o intenţie asiatică în dezvoltarea celor două zone. Din păcate, la Govora s-a întâmplat un eşec, nu ştim încă la Ocnele Mari ce urmează a se petrece pe palierul investiţiilor made in China.

În zona Voineasa, totul depinde de dezvoltarea infrastructurii de cazare şi a pachetelor pe care operatorii de turism le-ar putea introduce în acel areal, astfel încât să putem vorbi de turişti străini, în sezonul rece.

Călimăneştiul şi Olăneştiul au ieşit, în ultimii ani, în întâmpinarea turiştilor, atât autorităţile locale, care au investit mult în infrastructură, cât şi proprietarii de complexuri hoteliere, care au realizat că balneologia nu se adresează doar segmentului social.

O ramură a turismului vâlcean care poate fi promovată în rândul străinilor dornici de aventură este turismul activ, care promovează parcurile de distracţii, aqua-parcurile, centrele de echitaţie, drumeţiile montane, vânătoarea, scufundările, ciclismul şi sporturile extreme, cum ar fi parapanta, raftingul, schiul nautic sau enduro. Slavă cerului că judeţul nostru poate foarte bine ieşi în întâmpinare, având o paletă completă pe acest palier.

Autorităţile române apreciază că România se află în faţa unui nou început în acest sector, având produse competitive pentru a concura pe piaţa turistică internaţională. „În 10 ani, România ţinteşte să devină o destinaţie turistică de calitate competitivă la nivel global. Pentru atingerea acestui ţel, România trebuie să utilizeze turismul ca ambasador şi promotor al valorilor naturale şi culturale.”

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *