Turiștii din Costești au putut urmări pe viu ”îmbăierea oilor”

Turiștii din Costești au avut parte în aceste zile de un eveniment inedit pe care foarte puțin îl cunosc dar despre care au auzit. Este vorba de îmbăierea oilor, un proces amplu de deparazitare care are loc toamna, atunci când oile au coborât de la munte și se pregătesc de iernat.

Pe Izllazul Pădurea Mare din Costești, unde primăria a construit o baie de oi specială, ciobanii au început să se adune pentru a-și ”îmbaia animalele”, un proces destul de dificil dar foarte necesar pentru curățarea lânii și a pielii.

Vorbim de o amanajare cu țarcui, sursă de apă unde pur și simpul oile sunt scufundate într-o apă cu soluției chimică de deparazitare.

”Acum un an se refăcea baia de oi de la izlazul Pădurea Mare, au criticat unii, că a costat mult, că e făcută degeaba. Uite că i-am văzut utilitatea și chiar daca bacii s-au luptat unu la unu cu mioarele și căprițele, a meritat. Rezultatul, toate viețuitoarele au făcut o binemeritată baie de deparazitare a pielii și lânii, așa că vor avea o iarnă liniștită și sănătoasă”, spune primarul Toma Peștereanu.

Mai mult au fost și turiștii care nu văzuseră niciodată așa ceva și care s-a înghesuit să filmeze acest moment. Îmbăierile vor mai continua două săptămâni, cât încă vremea se pătrează plăcută.

Potrivit specialistilor, imbaierea este necesara si ar trebui realizata de catre toti crescatorii pentru ca ovinele sa treaca peste iarna sanatoase si fara probleme. Odata cu venirea toamnei, crescatorii de ovine stiu foarte bine ca trebuie sa pregateasca animalele pentru sezonul rece. Primul pas este reprezentat de deparazitarea externa a ovinelor, care se face prin imbaiere, o etapa extrem de importanta pentru sanatatea animalelor. Prin imbaiere se curata foarte bine lana si pielea ovinelor. In acelasi timp, se distrug si ectoparazitii care se cumuleaza pe parcursul anului la nivelul lanii si a pielii. Tocmai din acest motiv imbaierea ovinelor este absolut necesara pentru sanatatea animalelor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *