Turiştii din Costeşti au la dispoziţie 6 pensiuni dar şi frumosul traseu Cheile Bistriţei – Cheile Costeştiului

Când temepraturile de afară trece frecvent de 35 de grade, răcoarea munţilor din Costeşti, nu poate fi ceva mai relaxant şi mai dorit în acest mijloc de vară.

Iar un traseu la pas prin Cheile Bistriţei cu întoarcere prin Cheile Costeştiului, de aproximativ 8 km, este cu adevărat binevenit în acest loc ales de Dumnezeu. Să nu uităm că în 2018, comuna Costeşti a fost vizitată de peste 2000 de turişti, cei mai mulţi optând pentru cazarea cu cortul.

Drumurile forestiere sunt folosite şi în scop turistic iar Romsilva a promis că va prelungi drumul până sus pe creastă.

“Ce poate fi mai răcoritor decât o vacanţă la Costeşti. Aici unde temperaturile nu trec de 28 de grade, pe malul unui izvor, în liniştea munţilor, într-un autentic sat românesc. Noi aşteptăm cu drag turişti, am vorbit şi cu oamenii din sat, în măsura în care pot, să ofere camere pentru cei care vin, o mâncare tradiţională. Şi cine vine aici nu are de ce să regrete, cu peste 10 lăcaşe de cult, din care 2 mănăstiri, canioane, trasee montane, un parc naţional, Costeştiul are ce oferi”, spune primarul Toma Peştereanu

Edilul din Costeşti speră ca în următorii ani numărul locurilor de cazare vor fi peste 100, pentru a iniţia procedurile de declarare a localităţii drept staţiune.

Despre Costeşti se pot scrie manuscrise, adevărate liturghii de neam românesc, un patrimoniu cum rar poate fi găsit laolaltă în acelaşi loc precum este identificat aici între două râuri care înconjoară Muntele Stogu, Sfinxul Costeştilor.

De la Zănoagă şi până la trovanţii mistici se află o întindere de biserici, de peşteri, de chei, de livezi, de case de munte, de oameni, un arhipeleag de frumos care are două peceţi, meteora Arnotei lui Matei Basarab şi Academia Creştină a Bistriţei. Două bazilici ale timpului vechi care dau tonul unui frumos eclectic de simbol românesc.

Acesta este Costeştiul, o nouă monadă pe Drumul Mănăstirilor Olteniei de sub munte, o localitate care înconjoară piramida Stogului, singura comuna care deţine moştenirea zeilor în mijloc, un munte mic, un Sfinx pus de Dumnezeu între apele Costeştiului şi Bistriţei. De jur împrejur sunt case de munte cu cerdac mare, cu păduri în curţi, cu izvoare minerale care ies din pântecul acestui munte.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *