Turiştii care vin la Vaideeni au un nou drum rutier care urcă la 1.900 metri altitudine, până pe platoul alpin

Este vorba de Drumul comunal 138, care se continuă cu drumul forestier modernizat care urcă pe Valea Luncavăţului şi ajunge sus, la Nedeii, la 1.900 metri altitudine.

“Este un drum care străbate toate zonele turistice deosebite ale văii Luncavăţului, lacul Balota, Tribunalul Haiducilor şi trece prin toate formele de vegetaţie montană, chei, stânci până sus, pe platoul alpin. Noi asfaltăm acum zona noastră, care ţine de drumul comunal, iar Romsilva şi-a amenajat, în condiţii foarte bune de mers, drumul forestier. Noi ne aşteptăm la un număr şi mai mare de turişti în acest an, aici, la Vaideeni”, spune primarul Daniel Băluţă.

Se asfaltează şi Drumul Comunal 136 din satul Cerna, iar pe malul Luncavăţului au început lucrările de amenajare a unei faleze pietonale de promenadă.

Localitatea Vaideeni, pe zi ce trece, se consacră drept o localitate agro-turistică, atât prin dezvoltarea microstaţiunii Ursu-Ursuleţul de la cota 1400, cât şi prin valorificarea, în acest sens, a uriaşului potenţial tradiţional al zonei.

„De foarte mult timp există o cerere a turiştilor, mai ales străini, de a vedea locuri care vin din trecut, care păstrează patina timpului. Aceşti turişti doresc să trăiască pe viu modul pastoral al românilor de la munte. Au existat mai multe discuţii în acest sens despre o valorificare a acestui potenţial al stânelor de munte, care fac parte din istoria noastră, dar de a-l valorifica pe segmentul turistic. În sensul că, odată ajunşi la munte, turiştii să se poată caza la o stână, să vadă care sunt obiceiurile, să se bucure de relief, să testeze gastronomia locului. Pe acest capitol avem un culoar foarte propice, care poate deveni, pe viitor, segmentul turistic al României. „Ferma Turistică”, „Crama turistică”, „Stâna Turistică” sunt elemente care ar putea atrage un număr mare de turişti care caută rusticul, ecologicul. Evident că asta implică şi investiţii, proprietarii trebuie să ofere condiţii şi un confort pentru turişti. La Vaideeni deja a început acest concept al turismului tradiţional şi sperăm că va deveni o regulă în domeniul agro-turistic”, spune primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *