Turiști Vâlcea, vara anului 2022: Maxim în Călimănești – 48.000, minim în Băile Govora – 8.200

Potrivit datelor preliminare, se pare că în perioada 15 mai – 15 august, Vâlcea ar fi fost vizitată de 200.000 de turiști, ducând județul nostru pe poziția 7, la nivel national, într-un top dominat de Constanța.

Numărul turiștilor repartizați pe cele 8 stațiuni arată cifre surpinzătoare, adică, noul val de stațiuni Mălaia și Brezoi, depășind, de exemplul Băile Govora, stațiune veche, de nivel național.

Astfel, Călimăneștiul pare că a fost vizitat de 48.350 de turiști, fiind urmat de Băile Olănești cu 29.800 de turiști. Locul trei revine aproape la egalitate stațiunilor Horezu și Voineasa cu 20.120, respetiv 20.002.  Urmeză Ocnele Mari cu 18.700, Mălaia 15.000, Brezoi 13.200 și pe ultimul loc Băile Govora cu 8.320.

Restul turiștilor au fost prezenți la Vaideeni, Costești, Măciuca, Sălătrucel, Câineni.

Din acest top rezultă faptul că stațiunea Călimănești – Căciulata, un oraș care are o populație rezidentă de maxim 10.000 de locuitori a avut de cinci ori mai mulți turiști în sezonul de vară. Și că este de departe cea mai extinsă arie turistică din județ, suprafața dedicată turismului se întinde de la Jiblea până la Cozia (Turnu), vorbind eminamente de un areal turistic variat și care poate oferi un sejur complet pentru cel care optează să-și petreacă vacanța aici.

Băile Olănești dimpotrivă este o stațiune comasată, numărul limitat de spa-uri, comparativ cu Călimănești, face această diferență. Administrația din Olănești trebuie să-și extindă granițele, să se întindă (și are spațiu generos), spre Tisa, Gurguiata, Comanca, Olănești sat. Plus că dezvoltatorii trebuie să vină și cu activități conexe, variate.

Horezu și Voineasa sunt capetele tranzitului montan în Vâlcea. De regulă ele asigură semicercul celor care optează pentru a vizita în timpul verii Transalpina. Ambele au microstațiuni în construcție – Vârful Romani și Obârșia Lotrului și ambele stațiuni sunt în plină expansiune, cu un avantaj pentru Voineasa (din păcate și cu un mare handicap, Vidra)

Surpriza plăcută este Ocnele Mari care, pentru o stațiune de interes local stă foarte bine la capitolul turism. O cifră care este în creștere, autoritățile străduindu-se să identifice turism și pentru perioada toamnă -primăvară. O componentă de distracții deja este pe cale de a fi finalizată și se lucrează la componenta balneară.

Brezoi și Mălaia era firesc să confirme faptul că au fost atestate stațiuni turistice pe merit, cele două localități completând astfel zestrea turistică a Văii Lotrului.

Dezastrul turismului vâlcean se numește însă Băile Govora, cu sub 10.000 de turiști, dacă o raportăm la Vaideeni (7.600) de turiști, se vede dimensiune declinului unei stațiuni cândva de fală a tursimului vâlcean. Cu un singur hotel renovat (e drept o bijuterie) nu se poate face turism de anvergură. Deja din cauza liniștii care se așterne pe străzile Govorei, numele de Phenian devine o certitudine (orașul cu un hotel și fără oameni). Cu 70% dintre construcții în paragină, cu două localuri, un ștrand iodurat, cu o albie betonată, unde curge un firicel de apă, printre gunoaie, nu ai cum să emiți pretenții de turism. Cu un declin demografic accentuat, cu o administrație care nu e capabilă să ia mpcar bani guvernamentali, Govora moare încet. Sperăm că nu definitiv. Cancerul a pus stăpânire pe turismul govorean, datele bugetare îl prezintă drept și cel mai sărac oraș din Vâlcea, cu venituri sub nivelul a zece comune fruntașe din Județ.

Cam acestea sunt datele preliminare ale turismului vâlcea, cu precizare că nu sunt încă definitive, nu sunt luate în calcul pe tot sezonul. Acestea ar putea crește la final dar se poate vorbi de un potențial de 500.000 de turiști pe vară, dacă toate stațiunile ar diversifica ofertele, ar investi mai mult în promovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *