Turismul montan vâlcean atrage aproximativ 10.000 de turiști pe iarnă. Cum sunt distribuiți pe fiecare localitate

Iarna care acum s-a încheiat a adus în Vâlcea aproximativ 9.500 de turiști, mai puțin cu 200 decât în iarna trecută. Ne referim la cifrele oficiale ale Ministerului Turismului.

Am ales pentru măsuratoare noastră 11 localități, din care două sunt orașe stațiune (Horezu și Brezoi) și 9 comune din care două sunt atestate drept stațiuni de interes local (Mălaia și Vaideeni) și altele care aspiră la această calitate (Costești, Slătioara) la care am adăugat comune din zona montană care dețin structuri de cazare înregistrate la MT (Câineni, Perișani, Racovița, Sălătrucel) și care la un moment dat pot candida pentru acest statut.

Din păcate, cu o singură excepție, Voineasa, restul localităților nu dețin obiective turistice de iarnă, ne referim la pârtii de schi (În Horezu există o tentativă dar până la aducerea curentului sus, nu putem spune de o valorificare pe palier turistic) ceea ce se reflectă în acest număr scăzut de turiști, dacă ne raportăm la Valea Prahovei sau la Moeciu-Bran.

La capitolul turism montan, Vâlcea nu stă rău dar nu stă nici cum ne-am aștepta, la potențialul pe care îl avem,  Voineasa este cea mai căutată stațiune cu 4.848 de turiști pe cele trei luni de iarnă, sub nivelul din iarna lui 2022. Locul 2 a revine orașului stațiune Horezu cu 1.371 de turiști, ceva mai bine față de 2022, când au fost 998.

Horezu are potențial uriaș dacă se valorifică însă microstațiunea Vârful Romani, așa cum pentru Voineasa, microstațiunea Obârșia Lotrului are cea mai mare pondere în numărul de turiști.

Malaia se apropie de 1000 de turiști (938), cu mult sub anul 2022 dar lucrurile ar putea crește simțitor dacă și aici am identifica o strategie pentru a îmbunătăți infrastructura sporturilor de iarnă, sus, pe Fratoșteanu.

Locul 4 în acest clasament este o surpriză. Cu 718 turiști pe iarnă, Slătioara este un candidat serios la statutul de stațiune turistică. O cifră record pentru comuna de sub munte față de cei 124 de turiști în iarna lui 2022. Semn că localitatea este descoperită și așezată în calea turiștilor.

Locul 5 revine Brezoiului cu o creștere substanțială față de iarna trecută (538 raportat la 416 turiști cazați), o cifră bună pentru o stațiune care are vechime doar de doi ani, recunoscută mai ult pentru turismul de vară.

Și locul 6 este o surpriză, comuna care anul trecut nu a avut structuri de cazare înregistrate la Ministerul Turismului, în această iarnă, Perișani, însă, a numărat deja 318 turiști cazați.

Locul 7 revine Costeștiului, cea de a doua candidată la statutul de stațiun turistică, cu o creștere față de anul 2022, 250 de turiști cazați față de 150 anul trecut.

Locul 8 cu 200 de turiști cazați în cele 3 luni de iarnă revine Vaideeniului iar locul 9 cu 160 de turiști revine comunei de sub Cozia, Sălătrucel.

Așadar este loc de mult mai bine pentru turismul montan de iarnă, la Vâlcea, cu doar 10.000 de turiști în cele 11 localități nu putem emite pretenții în fața stațiunilor de pe Valea Prahovei, unde doar Sinaia strânge 70.000 de turiști pe lunile de iarnă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *