Turismul monahal de familie a fost lovit dramatic la un an, după ”Blestemul de la Frăsinei”

Comuna Muereasca suferă turistic la un an după ce la Mănăstirea Frăsinei, Mitropolitul Olteniei a decis să blesteme biserica din vale.

Turismul pelerinilor s-a redus la jumătate iar intențiile de a dezvolta pensiuni în zonă nu mai sunt. Din păcate asta se întâmplă exact când infrastructura a fost pusă la punct, când localitatea intrase în centrul atenției pentru cei care doreau să dezvolte afaceri în turism aici – excursii, case de vacanță, case pentru pelerini.

Dacă până acum un an, traficul prin Muereasca era unul intens, acum doar localnicii și sporadic câțiva pelerini bărabți care urcă la mănăstirea de sus. La marile sărbători, oamenii care vin sunt la jumătate față de alte dăți.

De ce?

Pe vremuri, când biserica de jos era înscrisă în circuitul ecleziast, mare parte din pelerini veneau în familie. Femeile rămâneau la biserica din vale, la slujbă, care se află în aval de piatra cu blestem a lui Calinic iar soții urcau la biserica din deal, cea athonită, pentru slujbă.

La finalul ambelor slujbe, familia se reunea, pentru prânz și se întorcea acasă.

Blestemul pus de mitropolit anul trecut a scurt circuitat acest turism monahal. A lovit fix în turismul de familie. Cel care reprezenta mai bine de 70% din turismul de la Frăsinei. El reprezenta un turism de relaxare, o ieșire din casă, în aer liber. Foarte multe familii din afara Vâlcii veneau aici.

Mai rău este faptul că în afara Vâlcii, mesajul a fost înțeles distorsionat, unii au reținut faptul că întreaga mănăstire ar fi sub blestem și implicit interesul pentru a vizita a scăzut.

Soluții, din păcate nu există. Ideea că familiile ar putea veni împreună, iar soțiile să rămână la o biserică de mir, în sat, nu a funcționat. Ar mai fi o soluție, de a reconstrui o nouă biserică în apropierea celei blestemate dar relieful nu permite, nu există spațiu, cheile Muereascăi fiind foarte înguste în acea parte.

Din păcate, economia localității are așadar de suferit. Exact când lucrurile se așezaseră din punct de vedere al infrastructurii și când turismul monahal începuse să prindă contur. Comuna Muereasca, celebră cândva pentru Athosul Românesc, a intrat într-o liniște lungă, cu un trafic redus, nu mai este căutată ca odinioară. Turismul s-am redus mai bine de jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *