Turism de vară în Valea Lotrului: Telegondolă până la 2000 de metri, cascade uriașe și multă muzică bună

Cât de puţină lume ştie faptul că în România noastră, cu precădere în judeţul Vâlcea există o poveste care ţâşneşte ca o biblie din geneza unui lac şi se termină hăt departe până spre Valea Oltului.

Am auzit de Valea Oltului, a Prahovei, Jiului dar nu am auzit decât noi ai casei cum se spune, de Valea Lotrului, povestea care vine de la Câlcescu şi se termină la poale de Cozia, în capăt terminus Brezoi.

Legaţi la ochi orice turist din orice colţ al lumii şi purtaţi-l încet spre inima ţării şi dezlegaţi-i ochii la Obârşia Lotrului. Vă va spune cu siguranţă că e în Elveţia sau Austria. Va rămâne mut şi nu va ştii la ce să se uite mai întâi, la versanţii de sus sau la cristalinul Lotrului care urlă neputincios printre păstrrăvi şi stânci ascuţite care îi taie spinarea lui de râu şi îl aruncă într-o nebunie care se termină anonim în apele Oltului.

Valea Lotrului sau povestea hoţilor de codru este comoara judeţului Vâlcea, o vale care traversează Brezoiul, Mălaia şi Voineasa şi se lipeşte sus de Parâng, chemând corul păpădiilor care aici abia caută să schimbe gelbenul în puf sau scot din ascunziş un măr pădureţ proaspăt înflorit.

Nu poţi să nu iubeşti Valea Lotrului, noi vâlcenii o privim ca pe un amic de context, cel care nu e vâlcean şi e obişnuit aor cu Moeciu sau Bran, priveşte cu invidie la noi şi nu ne crede pe cuvânt că aici este şi basm şi poezie, istorie şi mândrie.

Da, suntem vanitoşi, pentru că Valea Lotrului, văzută de sus, este de fapt canionul nostru românesc, este artera secretă, drumul spre Mecca, râul nostru care izvorâşte dintr-un lac. Lacul Câlcescu. Un lac rece, tâios, un lac al trecerii spre lumea de sus, pentu că doar iniţiaţii şi cei care iubesc cu patimă firul ierbii de munte, jnepenii, bradul şi rebelul guşter care stă ascuns printre ierburi, numai pentru ei, lacul Câlcescu asigură trecerea dinspre real spre poveste.

Nu putea decât aici să fie Transalpina, pe care sper, că ăia de la Bucureşti o asumă, o înţeleg şi o trec pe lista numărul 1 de priorităţi. Da, m-am amuzat cu Transbucegiul sau Transrarăul, frumoase şosele ce-i drept, dar pe lângă Transalpina noastră sunt doar străzi de cartier pentru, cum se spune, la gameri, neiniţiaţi.

Şi cei care nu sunt din Vâlcea să noteze un nume. De pe acum – Obârşia Lotrului. Peste zece ani, Bran, Poiana, Moeciu sau alte destinaţii din astea cu brand vor fi doar palizi sateliţi, nu de alta dar Tirolul românesc este pe malul Lacului Vidra şi nu în altă parte.

La Voineasa în această vară începe turismul să existe cu adevărat. Deja se lucrează la telegondola 2, cea care îi va urca pe turiștii până sus la 2000 de metri.

”Da, asta este vestea bună, telegondola 2 este în probe. Funcționează dar se lucrează la tot ce înseamnă mecanisme, aparatură. Ea nu a fost niciodată folosită dar actualii adminsitratori vor să o pornească și în această vară să fie pusă în funcțiune. Ea va asigura accesul turiștilor pentru creasta  montană, sus la lac. De unde panorama este una de vis. Cu vedere spre Strategica. spre șoaseaua Transalpina. Așadar cei care vor veni în acest concediu în Vâlcea, pe Valea Lotrului, la Vidra, nu vor regreta”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.

Urmează și reviziile la telsescaun, astfel încât la iarnă turiștii vor avea parte și de pârtie nouă, un tronson nou de telegondolă și telescaun.

De altfel toată stațiunea se schimbă, chiar și bătrână Voineasa sindicală începe să fie căutată de investitori. La fel și Vidra, unde în această vară începe remanajarea completă a ruinelor de acolo.

La Mălaia, una din bijuteriile localităților din România, comună aflată pe drumul de a fi atestată stațiune turistică, pe turiștii îi așteaptă cele 4 lacuri de munte, traseele montane, circuitele off-road, pensiunile cu rețete tradiționale, sutele de cascade.

”Deja turiștii au început să apară în zonă, cei care doresc să fugă de arșița verii, vor prefera cu siguranță Mălaia ca destinație turistică. Au aici de văzut un întreg complex pe care natura l-a pus la dispoziția românilor. De la Casacada Scoruș, lacurile Mălaia, Brădișor, Petrimanu și Galbenu, Cheile Rudăreseei, Cheilei Latoriței, Fratoșteanu. Mălaia sper că și în acest an va fi în topul preferințelor românilor”, spune primarul Gheorghe Dinculescu.

Mălaia a depus deja documentațiile pentru a deveni stațiune turistică de interes local, cel puțin farmecul satului de vacanță Ciunget, al celui agro-turistic Săliștea, zona superbă de la Podul cu Frasini, toate acestea fac din frumoasa comună vâlceană una din cele mai căutate destinații de vacantă.

Dar povestea Văii Lotrului începe la Brezoi, frumoasa capitală a Nordului, un oraș elegant de munte, aflat la poalele Țurțudanului, capitală culturală a României, patria Bluesului și a taberelor de muzică, Vama de la Munte

”Da, vestea tristă cu festivalul am aflat-o și noi. Dar asta nu înseamnă că totul este compromis. Am vorbit cu organizatorii și în această vară, week-endurile vor răsuna de muzică bună, aici la Brezoi. Deja oamenii știu, iubitorii de muzică sunt convins că și-au planificat vacanțele și zile libere pentru a fi aici”, spune primarul Robert Schell.

Edil care se străduie de ani buni să ridice ștacheta orașului, să pună Brezoiul pe harta turistică, să facă din vechiul oraș prăfuit o mică bijuterie aici, în locul unde Lotru confluează cu Lotrul sau acolo unde dansează cele mai frumoase două văi din România.

Orașul se modernizează, aici vor exista bazine de înot, parcuri moderne, piste de bicicliști, faleze de promenadă, un oraș care galopează pur și simplu prin prezent, deschizând axa viitorului.

Vorbim așadar de cea mai frumoasă vale turistică a României, una atât de veche dar atât de nouă, care leagă Valea Oltuliui de Transalpina de Jieț, de moții Albei, de Valea  Frumoasei, de uriașul bazin montan complex al Munților Parâng. Vorbim de trei localități vâlcene care trebuie musai vizitate, iubite, simțite, degustate. Vorbim ce cel mai frumos județ din România cu petalele lui divine…

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *