Trump îl ignoră pe Erdogan; SUA începe livrarea de arme kurzilor

SUA ar putea începe foarte curând distribuirea de arme luptătorilor kurzi din Siria, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al coaliției internaționale împotriva Statului Islamic.

În ciuda protestelor Turciei, președintele american Donald Trump a aprobat săptămâna aceasta livrarea de armament către milițiile kurde YPG.

Colonelul John Dorrian, din aviația Statelor Unite, citat de Reuters, a afirmat: “Avem deja o anumită cantitate de material în țară, care a fost utilizată pentru echiparea coaliției arabe siriene, iar o parte ar putea fi distribuită foarte rapid”. El nu a precizat un calendar al înarmării kurzilor, dar a afirmat că va fi un proces treptat, în funcție de necesități.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se întâlnească cu Trump la Casa Albă, săptămâna viitoare, a afirmat miercuri că speră ca până atunci Washingtonul să își reconsidere decizia de a furniza armament YPG — Unitățile de Protecție a Poporului, aripa militară a principalei formațiuni kurde din Siria.

Guvernul de la Ankara este îngrijorat că succesele YPG în Siria ar putea stimula insurecția Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe teritoriul Turciei. Armele trimise în trecut YPG au ajuns la PKK, a susținut ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. “Atât PKK, cât și YPG sunt organizații teroriste și nu diferă prin nimic în afară de nume. Fiecare armă pe care pun mâna este o amenințare la adresa Turciei”, a afirmat el într-o conferință de presă televizată.

În schimb, Statele Unite consideră milițiile kurde un aliat valoros în lupta împotriva Statului Islamic (SI). Chiar miercuri, Forțele Democratice Siriene (SDF) — o alianță între luptători kurzi și arabi — a cucerit orașul Tabqa și barajul din apropiere, un obiectiv cheie în ofensiva către Raqqa, cel mai important centru de rezistență al SI în Siria. Succesul operațiunii, cu sprijin aerian și al forțelor speciale ale coaliției internaționale, a fost anunțat inițial de SDF și confirmată de organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *