Trofeul demnității 2020: Primăria Titești, locul din România unde în același cimitir stau eroi români, nemți și maghiari

Comuna Titeși este un exemplu de administrație decentă, una făcută pentru comunitate, primarul Cătălin Daneș este asumat de locuitori. Este și primar și tractorist și buldozerist este omul care le face pe toate. Și când e zăpadă și când e noroi și viitură.

Primarul Daneș nu ține la ideea de ”demnitate scrufuloasă”, el spune că a fost ales să fie angajatul comunei și al locuitorilor, nu altceva.

”Eu dau interviu din 4 în 4 ani. Dacă angajatorii mei, comunitatea este mulțumită de munca mea, îmi mai acordă o șansă. Pentru că eu gândesc primăria și localitatea, precum ar fi familia sau bugetul meu. Ce pot face în plus, care să fie îmbuntățirile, ce fonduri pot suplimenta. Fără să fac datorii. Copiii să primească de sărbători cadouri. Să avem drumuri bune”, spune primarul comunei Titești.

O localitate pe care Daneș o dorește să fie inima Loviștei, pentru că, geografic, comuna este situată chiar pe platoul montan al acestei frumoase depresiuni vâlcene. Un loc plin de artefacte medievale și antice, aici e născut Tihomir Basarab și locul unde a pornit formarea Țării Românești, loc unde se află un castru roman, stânci cu simbolurile cavalerilor cruciați.

Primarul din Titești spune că odată cu reabilitarea drumului național 7D, toate aceste obiective ar putea să devine cu adevărat zone turistice.

Mai ales celebrul cimitir al eroilor din Titești, un loc frumos îngrijit unde sunt înmormîntați și eroi români și nemți și maghiari, de toți acești eroi, primăria având grijă, fără să țină cont de nație.

Acest cimitir este astăzi monument istoric. Aici, aşa cum am spus, se află soldaţi ai Puterilor Centrale, dar şi 3 ofiţeri români, iar printre ei, poetul simbolist, sublocotenentul Constantin Stoika.

Un cimitir curat, proaspăt cosit, văruit, o cetate a păcii, aşa arată azi un cimitir care ar trebui să fie model pentru România. Te încearcă însă o tristeţe, privind în urmă la o perioadă când această Lovişte, atât de caldă şi frumoasă azi, în mijloc de vară, era cuprinsă de ura, dramatismul şi violenţa unor războaie care au făcut victime deopotrivă din toate părţile.

După 1990, cimitirul a fost reabilitat, modernizat, la iniţiativa autorităţilor locale şi u sprijinul obştilor de moşneni. “Este al comunităţii. Este un exemplu a ceva ce nu ar trebui să mai existe vreodată: războaiele. Acei soldaţi, indiferent de care parte a baricadei au luptat, trebuie respectaţi şi pomeniţi, cum este datina noastră românească. Este un cimitir al păcii, al prieteniei”, spune primarul din Titeşti, Cătălin Daneş.

Pentru această atitudine pentru frumusețea și modului cum comunitatea a înțeles că aibă grijă de istorie, prin toleranță și bun simț, Titeștiul este pentru noi, un model de demnitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *