Trei zone insalubre care amintesc de PCR sunt azi puncte negre în centrul Râmnicului

Râmnicu Vâlcea este un oraş frumos, spun mulţi şi aşa e. Indiferent de cât ne-am strofoca noi să găsim răul şi urâtul, nu putem contesta că totuşi avem un oraş plăcut care se dezvoltă şi care e aşezat geografic cum nu se poate mai bine, între Subcarpaţii frumoşi ai Olteniei, exact pe valea generoasă a Oltului.

Numai că, nu avem încotro şi trebuie să semnalăm Primăriei Râmnicului faptul că în zona centrală avem de mulţi ani, trei zone insalubre şi care trebuie într-un fel sau altul rezolvate. Ştim că aceste terenuri nu sunt spaţiu public, ştim că sunt terenuri private, dar prea puţin contează ale cui sunt, contează că nu dau deloc bine privirii celui care se află chiar şi pentru o zi, prin oraşul nostru şi vrea să se plimbe prin centru.

Este vorba în primul rând de terenul cuprins între Spiru Haret şi sediul central al BRD. Un teren lăsat de izbeliste, care nu oferă nimic decât buruieni. Sau  faptul că într-o zi am privit spre blocurile vechi ale partidului şi le-am văzut cum arată azi,  vai de capul lor. Ce blocuri erau ele odată, cum ne apropiam cu sfială de ele! Acum par „ostroveniste” raportat la ce se contruieşte, mansarde ruginite, cu geamuri sparte. În fine, ne întoarcem la terenul care este plin de bălării şi se află peste drum de monumentalul Colegiu Lahovary, pe o stradă care încă mai are câteva clădiri de epocă.

Al doilea teren tot de pe Praporgescu este cel aflat vis-a -vis de Consiliul Judeţean Vâlcea, fosta cantină a partidului. Ce chestie, dincolo se văd blocurile PCR aici a fost cândva popota activiştilor roşii! Din păcate zona este abandonată, vegetaţia cândva frumoasă, de se pot admira tamaricşii, salcâmul mediteraneean, corcoduşul roşu, chiparoşii şi frasinii, fostul parc dendorologic al restaurantului Bulevard. Azi este haos, unii mai „isteţi” aruncă gunoiul aici şi este situat chiar în zona instituţiile publice importante ale Vâlcii.

Al treilea teren, na că tot despre comunişti e vorba, se referă la grădiniţa progeniturilor mahărilor PCR, adică Donca Simo, aflat la 200 de metri de primărie, peste drum de Şcoala cu Ceas, Take Ionescu. Ruine, şerpi, boschetari şi bălării. Pe unde cutezătorii nomenklaturii cântau Soarele şi Pionierii se învârt acum şoarecii comunitari ai capitalismului

Ce chestie, trei terenuri legate într-un fel sau altul de Partidul Comunist Român, situate chiar în centrul Râmnicului, sunt azi nişte pete negre ale oraşului. Nu ştim care sunt pârghiile administraţiei locale, dar este clar că ceva trebuie făcut. Ori un Muzeu al Comunismului ori le amenajăm într-un fel sau altul

Pentru că doar e oraşul nostru şi după ce se termină şantierul din centru, ar fi păcat să avem acestei trei zone insalubre de arătat celor care se preumblă pe aici.

Liviu POPESCU

One comment

  • Cristi

    Da, mă rog. Ne miram de ce pleacă lumea prin tari cu istorie, gen Franța, Italia, etc. Păcat de demolare. Încet dar foarte sigur, ne pierdem din identitate. După supermarketul care a luat loc clădirii istorice care era odată gară, urmează alta clădire istorică, bineînțeles, adusa in starea care este de către diverșii proprietari, în speță statul român și administrațiile locale. Dupa ce a revendicat-o i se zice proprietarului că este insalubră și că o dărâmă. Câtă ipocrizie pot genera oamenii, mă uimește.
    Luați exemple unde autoritățile locale ajuta proprietarii să-și renoveze casele, gen Oradea. Bineînțeles, poate că acolo sunt persoane care au crescut cu o anumită încărcătură istorică în suflet. La noi,oltenii ,emoția se reduce la foarte putine lucruri și alea in general apar atunci când suntem criticați sau criticam
    Ciudată amintirea PCR, momentan PCR este demolarea cladirilor care au mai rămas, incet, încet,, dar cine mai are timp de gândire. Go with the flow

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *