Trei case fără curent electric vor avea lumină, printr-un proiect finanţat de Primăria Stoileşti

Primăria Stoileşti va asigura finanţarea instalaţiilor electrice pentru trei familii modeste care în anul 2020, nu cunosc ce este acela curent electric, cele trei case fiind situate în zone foarte izolate, chiar şi de orice cătun.

„E vorba de trei gospodării din Bârsoiu şi din Stoileşti care sunt la km distanţă de reţelele electrice. Zona în care se află aceste case este una foarte frumoasă, în natură, departe de orice civilizaţie. Din păcate acesta a însemnat şi un mare handicap, pentru că racordarea la utilităţi este extrem de costisitoare. Respectivele familii nu au vrut niciodată să părăseacă aceste zone, aici au trăit din moşi strămoşi. Vorbim de familii modeste care trebuia să fie ajutate”, spune primarul Florin Ionescu

Astfel primăria a finanţat un program de montare a unor sisteme performante din panouri fotovoltaice în curtea acestor case dar administraţia locală finanţează inclusiv reţeaua electrică în respectivele locuinţe.

„Oamenii vor putea să aibă un frigider, un televizor, un aparat de radio, să aibă lumină pur şi simplu. Toată investiţia este suportată de primărie”, spune primarul din Stoileşti.

Comuna este una din cele mai întinse localităţi din zona dealurilor de est a judeţulului, cu o reţea de peste 200 de km de drumuri, cu sate împrăştiate, cu foarte multe cătune, unele situate în mijlocul unor păduri, sau pe malul unor pârâruri la zeci de km distanţă de centrul comunei. De altfel., din punct de vedre geografic şi natural, aşezarea este una din cele mai frumos dispuse localităţi din Vâlcea, fiind considerată cu un aer curat şi cu o climă blândă, de aceea pomicultura este o ramură economică de vârf aici.

Primăria a depus şi pentru un proiect european de înfiinţare a unor reţele de wi-fi în cătunele cele mai izolate ale comunei şi totodată administraţia a identificat resurse pentru achiziţia de tablete pentru toţi elevii din comuna Stoileşti, necesare pentru începerea şcolii în toamnă, poate tot în condiţii vitrege din cauza pandemiei.

Iar primii zece elevi care vor obţine rezultate bune la examenul de capacitate vor fi premiaţi financiare de administraţie.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *