Trebuie să fii sau nebun sau să te numești Cosmin Bocșaru și să fii primarul celei mai îndatorate comune din România

Din păcate comuna Lăcusteni deține un record în România. Dar nu un record demn de felicitat ci unul dramatic pentru micuța comunitate de 1.500 de suflete. Comuna Lăcusteni este cea mai îndatorată comună din România și asta vine din trecut, din urmă cu aproape 7 ani. Datoriile comunei se ridică la  milioane de euro, raportat la populație, fiind cea mai îndatorată localitate din România.

O istorie a unor fonduri europene cheltuite prost și care au aruncat această frumoasă și cochetă comună din Valea Oltețului într-un colaps financiar. La această oră datoriile comunei depășesc suma de 100 de miliarde vechi.

Comuna este sub sechestru, orice dorință de a acesa fonduri europene de a da înainte este sortită eșecului. Administrația făcând eforturi uriașe pentru a se strecura în acest hățiș de probleme pentru a suoraviețui.

Mai rău este că pe rol se află un proces care nu s-a încheiat și comuna este captivă unei situații din care nu vede cumpoate ieși. Are conturi blocate dar nu are o decizie finală privind datoria finală și o sumă de plată eșaonată. Asta pentru că pe rol se mai află un proces al statului împotriva vechii administrații care nu s-a încheiat.

Cu toate acestea, Lăcusteniul are primar. Și unul care nu renunță la a încerca să scoată la lumină această localitate. Asta deși până și automatul de apă a fost pus sub sechestru.

”Dacă am renunța și noi acum ce ar urma. Lacăt pe instituii și acasă. Cu oamenii ce facem? Care e vina comunității că așa a fost câdva adminsitrată localitatea. Trebuie să nu rămânem în evul mediu. Da, este greu, sunt paria peste tot pe unde mergem. Că e PNRR, că a GAL, că e POR. Nu contează că sunt eu Bocșaru, Primăria Lăcusteni este cea pusă la index. Dar cu toate astea am reușit. Noi strângem gunoiul, noi curățăm, strângem bani de la an la an să mai punem un asfalt pe o stradă, să extindem o rețea de apă, să modernizăm o clasă de școală. Să amenajăm zonele publice. Totul cu bănuții noștri, fără ajutor”, spune Bocșaru.

Și asa este, localitatea nu a murit cum ar părea, la o datorie care depășește de 100 de ori bugetul de venituri al primăriei. Dimpotrivă, comuna chiar atrage oameni care cumpără cae, terenuri. Primăria a reușit să continue programul de asfaltări, urmează să extindă rețeaua de apă, are proiecte Pe Anghel Saligny care să îmbunătățească infrastructura și să modernizeze unitățile de învățământ.

În urmă cu 10 ani, lucrarea de înființare a rețelei de apă, cu fonduri europene, a fost implementantă defectuos, iar Primăria Lăcusteni a suferit o corecție financiară de 100% și au demarat mai multe procese, inclusiv sechestru pe bunurile istituției. Bunuri care au fost executate silit. În anii care s-au scurs penalitățile au curs, astfel încât suma la care se ridică în prezent datoria totală depășește 10 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *