Traseul montan Păușa – Vârful Cozia, printre cele 3 din România, recomandate turiștilor, pentru week-end

Traseul Păușa – Stânișoara – Cozia a fost declarat în acest an, printre  cele treui trasee montane de familie din România. Un traseu cu grad de dficultate relativ mediu, scurt care însă la final, oferă o priveliște deosebită.

Este un traseu care traversează Parcul Național Cozia, pe raza stațiunii balneare Călimănești – Căciulata.

Acest traseu a fost considerat de Aasociațiile de Turism Montan din România, printre cele trei recomandate turiștilor care doresc să facă o drumeție montană, de vacanță, de week-end, pentru sănătatea și pentru farmecul muntelui.

Un traseu de dificultate medie și care oferă satisfacții vizuale deosebite poartă călătorul, de data aceasta, pe Masivul Cozia, din sud-vestul Munților Făgăraș. Pe un drum în care stânca este străjuită de arbori și împodobită cu penajul verde ori roșcat al acestora se ajunge către Ciuha Mare, cum mai este numit Vârful Cozia (1.668m), pornind din satul Căciulata (jud. Vâlcea), aflat la 3 kilometri de Călimănești, pe direcția nord. Pot fi alese două variante de traseu până la Mănăstirea Stănișoara (750m), atât cel marcat cu banda albastră cât și crucea albastră având durate apropiate de parcurs – circa două ore-două ore și jumătate (ceea ce înseamnă jumătate din traseul total până în vârf, de 4-5 ore), cu mențiunea că ruta crucii albastre urmează un drum forestier, fiind ceva mai ușor de parcurs. Mănăstirea Stănișoara (numită și Nucet) are o poveste întortocheată și plăcută la ascultat, cu de sute de ani de istorie și incidente la mijlocul cărora a fost prinsă, așa că merită un scurt răgaz de vizită, alături uimitoarele chilii săpate în stâncă de pustnici, în zonă.

Lăsând în spate schitul, banda albastră este singura care continuă ruta, prin dreapta. Drumul până în vârful Ciuha Mare trece pe lângă Colțul lui Damaschin, o muchie masivă țâșnită din stâncă și năpădită de pinacee înalte. Ceva mai sus, calea trece printre Grota de sub Vârful Durduc (la stânga) și Piatra Bulzului (la dreapta), care la care se poate ajunge prin scurte devieri de câte jumătate de oră. De la startul traseului și până la Ciuha Mare sunt 10 kilometri de parcurs, iar Cabana Cozia (1.573m) se află la mai puțin de jumătate de oră înaintea vârfului, ajuns deja la nivel de creastă, care pe această porțiune se numește Pereții Gardului. Se poate înnopta la Cabană sau la Adăpostul Armăsarul, aflat însă la o distanță de o oră de Ciuha Mare, pe banda albastră.

Pe drumul de coborât se va urma marcajul banda albastră în continuare până se intersectează cu banda roșie, care trebuie aleasă din acel moment, pe direcția Refugiului Turneanu. Banda roșie va fi ținută până la Poarta Stănișoarei, unde se poate relua cursul bandă albastră cu direcția de întoarcere, către Biserica Ortodoxă Sf. Mihail și Gavril, de unde a pornit călătoria. La întoarcere trebuie vizitate atât ctitoria lui Mircea Cel Bătrân – Mănăstirea Cozia, veche de peste șase secole, cât și Mănăstirea Turnu, aproape la fel de îmbătrânită, care păstrează poveștile unor pustnici și călugări care și-au înfruntat sorțile vitrege cu vrednicie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *