Traseul celor 12 cascade din Perişani, un traseu descoperit de copiii de la Cercetaşii Murgoci

Poate că este cea mai frumoasă comună a muntelui, poate că istoria a ales în mod subiectiv să se nască aici, poate natura, când a cerut voie de Sus să pună pastel şi spirit, alesese deja Perişaniul.
La prima vedere, localitatea pare ruptă din Stâncoşii americani, cocoţată pe munte, casele prinzând rădăcini în stânca masivului care, pe daci, i-a binecuvântat.
Aşa este la Perişani. Se intră prin cheile Băiaşului, spre mantia Masivului Cozia de nord şi apoi se tace ca într-o maiestuoasă catedrală apuseană.
Aici a vrut Tihomir să întemeieze primul regat românesc, aici, Basarab i-a arătat lui Robert de Anjou drumul de întoarcere, aici, capra neagră, ursul şi lupul carpatin au ţinut morţiş să completeze prima formulă a codrului frumos.
Perişaniul este oda turismului românesc. Cine va alege să înnopteze, chiar şi preţ de o noapte, la Perişani, va dori apoi o viaţă să rămână. De la Mlăceni şi până la Groşi, de la Pripoare şi până la marginea râului de aur, totul este un sonet, sonetul Perişaniului, capitală străveche a Loviştei de sus, locul unde păstorii au ales primele doine, unde râurile cântă în cascade şi unde cetăţile stau sub pământ, învăluite în mister, aşteptând să fie descoperite.
Aici sunt Văile Roşia şi Valea Urloaia, văi care adună zeci de cascade, de parcă tot muntele ar fi un bariton de primă operă străbună.
Nu mai puţin de 12 cascade au fost identificate de către Cercetaşii României – savant Ghe M. Murgoci vara trecută, un traseu impresionant prin Munţii Cozia, care face parte din obiectivele pe care această localitate lovişteană le pregăteşte pentru sezonul turistic din acest an.
„Este vorba de cheile Roşiei, un pârâu care izvorâşte din versantul nordic al Masivului Cozia şi care se varsă în râul Băiaşu, în zona Posadei. În canionul săpat în stâncă, acest pârâu realizează nu mai puţin de 12 cascade, care variază între 1 şi 3 metri, una mai diferită decât cealaltă, şi care oferă turistului un pitoresc aparte. Acest traseu va fi cartografiat pe hărţile turistice ale Loviştei, pentru cei care vor să cunoască frumuseţile din partea de nord a Masivului Cozia” spune Ion Sandu, primarul acestui tărâm de poveste.
Numele pârâului Roşia vine de la culoarea apelor care, potrivit legendelor zonei, ‘s-au înroşit în urma sângelui cavalerilor maghiari ai armatei lui Carol Robert de Anjou, învinsă aici, la Posada, de armata lui Basarab I’.
Cascade pot fi regăsite şi pe Valea Urloaia, pârâu care vine tot din Masivul de Vest al Coziei.
„Cercetaşii vin de 8 ani aici, la Perişani. Sunt prietenii noştri deja. Abia aşteaptă să vină vara şi să ajungă la Perişani. Vreau să spun că cercetaşii s-au integrat în viaţa noastră. Gătesc, ajută bătrâni, sunt de-ai casei. Fac voluntariat pentru ecologizare, ajută la strânsul fructelor”, spune Ion Sandu.
O poveste a unui Perişani care începe să devină un pol turistic al Vâlcii…, un basm frumos din ţinutul loviştean.
Sus, vulturii măsoară vârful brazilor şi stăpânesc culmile alpine ale Coziei, mai jos, castele din fân cosit decorează curţile caselor din Perişani. Este un basm pentru oricine, oricând şi oricum.
O insulă de piatră, o arcă a timpului este acest Perişani frumos, unde se aşteaptă primele investiţii masive în turismul loviştean. Unul cu blazon naţional!
Liviu POPESCU
Perișaniul, locul preferat al cercetașilor CLcercetasi Gh M Murgoci. Deja ne este dor de mirificele plaiuri și de frumusețea oamenilor cu inimă mare din comunitatea Țării Loviștei.
Mulțumiri și deosebit respect autorităților, localnicilor, gazdelor.
Centrul Perisani, domnului primar Sandu Ion, CL Cercetasșii Posada Perișani, revista Ramnicu Valcea Week, reporterului Liviu Popescu