Tranzacţia economică a anului 2018 va fi la Râmnicu Vâlcea – achiziţia activelor Oltchim

Virgiliu Bancila: „Chimcomplex este pregatit din punct de vedere al capitalului si va avea finantarea necesara pentru inchiderea cu succes a tranzactiei”

Care este stadiul implementarii contractului de vanzare/cumparare active ale Oltchim semnat in 2017 de Chimcomplex si Administratorii judiciari ai Oltchim?

Contractul amintit de Dvs. defineste o tranzactie foarte complexa cu implicatii, in egala masura,  economice, financiare, manageriale si juridice. Mai mult, pentru ca tranzactia sa se incheie, contractul contine conditii preliminare, cinci conditii suspensive si actiuni pregatitoare de preluare si utilizare ale acestor active.

Puteti sa ne vorbiti despre aceste conditionari ale implementarii contractului, respectiv ale inchiderii tranzactiei?

Principala conditie preliminara pentru a progresa cu implementarea tranzactiei si pentru a trece la indeplinirea conditiilor suspensive a fost depunerea de catre cumparator a unor scrisori de garantie bancara pentru un procent semnificativ din pretul contractului. Aceste scrisori au fost depuse la valoarea si la termenul din contract, fapt ce a dat vanzatorilor confortul ca tranzactia se va indeplini iar cumparatorilor angajamentul irevocabil de a duce la indeplinire acest contract. Cu alte cuvinte, este scris negru pe alb faptul ca noi. Chimcomplex, in calitate de cumparator suntem direct capabili si raspunzatori de achizitia combinatului valcean si de implementarea proiectului Companiei Romane de Chimie.

Dar cu conditiile suspensive cum stati?

Indeplinirea conditiilor suspensive se realizeaza pe baza parteneriatului pe care contractul il statueaza intre cumparator si vanzatori; la indeplinirea acestor conditii participa, in egala masura, si vanzatorii, si cumparatorii, iar colaborarea este excelenta si fara sincope.

Conditiile suspensive se refera la obtinerea avizului Consiliului Concurentei ca prin aceasta achizitie nu apare o concentrare economica perturbatoare a concurentei economice libere pe piata; pregatim documentatia necesara pentru analiza si obtinerea avizului pentru acesta tranzactie.

CSAT-ul trebuie sa dea un aviz ca prin aceasta achizitie nu sunt afectate problemele specifice acestui organism; dealtfel de acest aviz se ocupa vanzatorii.

O alta conditie suspensiva, determinanta era aprobarea de catre Adunarea Generala a Creditorilor a contractului incheiat intre Chimcomplex si Oltchim; aprobarea necesara s-a dat in mod public si oficial pe 18 decembrie 2017.

Lipsa unor contestatii ale acestei hotarari a creditorilor era alta conditie, dar a fost o contestatie care este in curs de solutionare de justitie; suntem increzatori ca aceasta nu va fi o piedica in realizarea tranzactiei.

Ultima conditie suspensiva prevedea sa nu aiba loc schimbari semnificative in situatia tehnico-economica a Oltchim, conditie indeplinita deoarece Oltchim are o situatie economica buna si stabila si liniara in sens pozitiv.

Desi nu este o conditie suspensiva, este foarte importanta obtinerea unei Scrisori de Confort de la Directoratul General pentru Competitivitate a UE in sensul ca preluarea acestor active nu reprezinta un act de continuitate economica intre afacerea Oltchim si afacerea Chimcomplex; aceasta Scrisoare de Confort ar da siguranta cumparatorului ca nu va fi contaminat in cazul in care se constata ca Oltchim a primit ajutor de stat neautorizat care ar trebui rambursat Statului Roman. Suntem in progres cu obtinerea acestei scrisori, autoritatile de la Bruxelles privesc pozitiv si cu incredere aceasta tranzactie. Practic, va fi un element bun de imagine la nivel regional sustinerea autoritatilor europene.

Ce actiuni manageriale, administrative intreprindeti pentru preluarea activelor de la Oltchim?

Actionam in mai multe directii:

– echipe de la Chimcomplex se deplaseaza saptamanal la Oltchim pentru inventarierea activelor care vor fi achizitionate;

– au loc analize si discutii cu autoritatile pentru transferul celor peste 60 de autorizatii care permit functionarea activelor respective in conditii legale si in siguranta;

– au loc intalniri saptamanale intre vanzatori si cumparatori la Oltchim cand se analizeaza problemele care apar in procesul achizitiei;

– se analizeaza problemele de investitii care vor trebui facute, atat pentru eliminarea unor locuri inguste cat si pentru rezolvarea unor probleme de protectia mediului;

– cautam solutii pentru asigurarea personalului/specialistilor pentru operarea si intretinerea activelor ce se vor cumpara.

– in plus, ne intarim la nivel de top management cu o serie de oameni profesionisti, bine pregatiti capabili sa faca fata cu brio tuturor provocarilor ulterioare.

Nu ne-ati spus nimic despre asigurarea finantarii tranzactiei, cum stati?

Asigurarea finantarii este o latura foarte importana a activitatii noastre; de aceaste problema se ocupa in mod special Presedintele Grupului SCR, Stefan Vuza, cu un grup de consilieri cu multa experienta in domeniul financiar.

Avem cristalizate doua abordari fezabile care ne permit sa asiguram finantarea. Trebuie spus din capul locului ca finatarea proiectului nu insemna doar plata pretului de 127 mil. Euro a activelor din contract; trebuie asigurate resurse financiare si pentru plata TVA-lui, pentru capitatul de lucru, pentru investitii, asa incat valoarea finala a proiectului este foarte mare.

Suntem increzatori pentru ca avem deja un capital important in scrisorile de garantie bancara depuse, iar Chimcomplex are resurse apreciabile proprii obtinute din actiunea de majorarea capitalului social si din activitatea curenta.

Institutiile financiare, banci si fonduri, sunt atrase de acest proiect foarte bun si vor sa participe la finantarea proiectului.

Apreciem ca odata cu indeplinirea conditiilor suspensive vom avea finantarea necesara pentru inchiderea tranzactiei.

In ce plan lucrurile nu merg asa cum ati  fi dorit?

Cred ca in planul schimbării culturii salariaţilor si a climatului organizaţional, unde noi ne-am dori sa implementam mult mai repede instrumente moderne de motivare a muncii si premiere a performantei, lucrurile merg mai greu. Cu alte cuvinte: Noi dorim si am declarat in toate mesajele de pana acum ca vom prelua si vom mentine salariile actuale si nici unui salariat selectat nu i se vor reduce cu nici un leu aceste drepturi, dar cu toate acestea, unii lideri de sindicat dezinformeaza in continuare organizatia ca salariile se vor taia. In fapt ei doar interpreteaza intentionat rau-voitor armonizarea unor clauze salariale cu legislatia din domeniu. Drepturile se respecta, dar clauzele de protectie sociala trebuie sa fie armonizate cu ce au ceilalti jucatori din ramura de chimie.

Apoi in ultimele discutii am lansat propunerea de a mari salariile, dar acesti bani suplimentari sa ii oferim spre motivare doar acelor salariati ce doresc real sa se implice in optimizarea tuturor elementelor de cost din fiecare flux de fabricatie, insa reactia unui sindicat, nereprezentativ ce-i drept, ne-a surprins cand ne-au cerut cu subiect si predicat sa nu marim salariile! Fara a motiva concret si coerent de ce! Din pacate, constantam ca acestia sunt blocati in ideile dumnealor fara ancora in realitatea zilelor noastre si in relevanta economica si industriala viitoare. Lucrurile se schimba, modelele de acum 30 de ani nu isi mai au locul. Cred ca mai trebuie timp de acomodare si o comunicare mai eficienta. Suntem insa increzatori si linistiti ca schimbarea pe care dorim sa o aplicam, va reusi, deoarece la celalalt pol, sindicatul reprezentativ  este de acord cu noua abordare si sprijina ca viitorul CCM sa fie guvernat de principiul  recompensei performantei, chiar daca sindicatul nereprezentativ solicita ori sa creasca salariile la toti ori la nici unul. (capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *