Transolteanca: Un nou drum pe harta judeţului care leagă comunele Glăvile şi Lădeşti, printr-o zonă superbă

TransOlteanca este un drum absolut unic în zona deluroasă, un drum care este pictat cu zăpada florilor de corcoduş şi marcat cu înţelepciunea perilor, un drum care a crescut cu vecerniile lui Anania.

Un drum care, pe hartă, poartă un indicativ banal – DJ 676B. Dar asta este o chemare metafizică spre altceva, spre un drum absolut unic în această parte de judeţ, un drum care uneşte fraţii din Glăvile cu fraţii din Lădeşti.

Inedit ar fi că avem două sate cu acelaşi nume, Olteanca. Nume care vine din legendele cu fetele frumoase cu ie colorată, cu cosiţe şi flori în păr. Aici trăia cea mai frumoasă Cosânzeană de pe Valea Pescenei.

O fată cum alta nu-i, o fată pe care toţi flăcăii o râvneau. Atât de frumoasă era. De veneau la peţit de peste dealuri şi de peste pâraie să ceară mâna fetei frumoase.  Şi pe drumurile pe care le făceau flăcăii, a apărut această cărare peste timp: TransOlteanca.

Un drum care pleacă din fascinanta lume a Glăvilor. Aici a fost una din cele mai dure lupte din Evul Mediu, de au rămas pe câmpuri animalele ucise. De se ştia că acolo e locul căpăţânilor, al glavelor de animale. În felul acesta, locul unde Pesceana face vad a preluat numele de Glave sau Glăvile. Aici s-a născut Anania, aşa a vrut Dumnezeu, şi, tot pe aici, trecea drumul Transhumanţei, când oile de munte coborau spre Dobrogea. Se poate ca TransOlteanca să fie, la bază, un drum al Transhumanţei. 

Intrăm pe acest culoar, pe dealurile moi ale Oltencei de Glăvile. Drumul urcă şi coboară printre biserici şi case de români. Case de Oltenia, ascunse de stejari şi salcâmi, şi mergem pe mal de apă, kilometri, de parcă ai intra într-o altă lume, alt univers, unul rupt din raiul Olteniei. Iar sus, pe culme, la Matcă, se termină Olteanca şi începe… Olteanca, dar Olteanca Lădeştilor. Cu case urcate pe culmi de dealuri, pe care curg livezile. Un drum care se înăspreşte în serpentine şi curbe de parcă ar vrea să taie cerul. Iar tocmai din vârf se vede… toată Ţara Cernei.

Acest drum este în plin proces de asfaltare.

„Astazi a inceput asfaltarea ultimilor 2 km pe DJ 676 B Glavile-Olteanca. Un drum care leagă cele două sate cu acelaşi nume, scurtează distanţa de la Drăgăşani spre vestul judeţului, prin Lădeşti, facilitează accesul spre proprietaţi agricole, pune în valoare, un peisaj deosebit, de ce nu, poate promova o formă de agro-turism, de aici, avem drumul spre frumosul cătun al Jariştei. Mulţumim  Consiliului Judeţean pentru această lucrare”, spune primarul din Glăvile, Iustin Duicu.

De altfel, în Glăvile, dincolo de eforturile administraţiei de a ţine sub control pandemia, prin monitorizarea celor izolaţi, prin dezinfectarea locurilor publice, a drumurilor, lucrările continua, pentru că Duicu menţionează, „orice înţepenire a economiei, ar duce la dezastru”

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *