Transalpina Vinului va fi continuată până la Prundeni

Poate mulţi ar spune că e prea forţată comparaţia, dar, din punctul meu de vedere, nu analizăm aici altitudinea, ci nobleţea. Da, în judeţul Vâlcea, în Toscana României, şerpuieşte, pe coama dealurilor de sud, una din cele mai frumoase şi mai aristocrate şosele. Drumul vinului. Drumul eleganţei, al rafinamentului, drumul conţilor podgoreni, povestea vinului nobil de Drăgăşani. Drum care se va închide în Prundeni, urmând ca ultimii 10 km să fie asfaltaţi, în perioada următoare, spune primarul Cristina Munteanu

Este vorba de un drum realizat acum pe jumătate, dar care oferă turiştilor, celor care cu adevărat doresc să vadă, aristocraţia la ea acasă. Şi, dacă vor cu adevărat să o vadă, nu au decât să urce din centura Drăgăşaniului sau din DN67B, pe drumul vinului.  Din Transalpina Toscanei de România.

Drum vin1Dealurile bazinului Drăgăşan care se întind până la Prundeni şi Orleşti au solurile asemănătoare regiunii Toscana (Italia), astfel că zona este prielnică producţiei de vinuri premium. Zona a atras investitori precum guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, avocaţii Valeriu şi Cristiana Stoica sau descendenţii familiei Ştirbei şi mulţii alţii care deja sunt intersaţi de a dezvolta de-a lungul acestei şosele, până la Prundeni afaceri în turismul viticol.

Descendenţii familiei princiare Ştirbei cultivă aproximativ 20 de hectare, domeniu format din cinci vii. Ştirbey, 4 hectare plantate cu Sauvignon Blanc şi Merlot, Bibescu, 4 hectare cu Cabernet Sauvignon, Novac şi Negru de Drăgăşani, Bengescu, 5 hectare plantate cu Crâmpoşie Selecţionată, Tiberie Sud, 3 hectare plantate cu Tămâioasă Românească şi Tiberie Nord, plantată cu Fetească Regală şi Crâmpoşie Selecţionată.

Dealurile Drăgăşaniului i-au mai atras şi pe avocaţii Stoica. După ce au renovat conacul familiei Cristianei Stoica, Vila Dobruşa, avocaţii au pus pe picioare şi podgoria de 30 de hectare (operată de compania Avincis).  Însă cel mai cunoscut investitor de la Drăgăşani este guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Vinurile sub brandul Casa Isărescu sunt produse de com­pania Măr SRL, iar plantaţia are aproximativ 40 de hectare.

Casa Isărescu este brandul de vin pe care compania Măr SRL îl vinde în HoReCa, în principal. Pe lista de clienţi ai Casei Isărescu se numără Bordello’s Club, French Bakery, Restaurant Mamma Leone, dar şi altele.

În 1999, baroana Ileana Kripp-Costinescu a descoperit locurile, iar împreună cu soţul său, Jakob, au pus pe picioare afacerea. 

“La Prundeni am fost deja sunată de mulţi investitori care au auzit că proiectul vechi prin PNDL 1 a fost în sfârșit deblocat și ne vom apuca de treabă. Este cea mai frumoasă incursiune într-un domeniu regal, cum se prezintă dealurile viei de aici. Puţină lume ştie zona dar sunt convinsă că turismul de nişă va exploda, odată cu apariţia unei serii de crame de aici de la Prundeni până la Drăgăşani”, mai spune Munteanu.

O incursiune, deci, în trecut şi prezent. Asta oferă Transalpina vinului, o şosea care va deschide un adevărat itinerar pentru cei care vor să străbată Toscana României de la nord spre sud.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *