Transalpina vinului sau Drumul printre podgoriile Toscanei de România

Poate mulţi ar spune că e prea forţată comparaţia, dar, din punctul meu de vedere, nu analizăm aici altitudinea, ci nobleţea. Da, în judeţul Vâlcea, în Toscana României, şerpuieşte, pe coama dealurilor de sud, una din cele mai frumoase şi mai aristocrate şosele. Drumul vinului. Drumul eleganţei, al rafinamentului, drumul conţilor podgoreni, povestea vinului nobil de Drăgăşani.

Este vorba de un drum realizat pe jumătate, dar care oferă turiştilor, celor care cu adevărat doresc să vadă, aristocraţia la ea acasă. Şi, dacă vor cu adevărat să o vadă, nu au decât să urce din centura Drăgăşaniului sau din DN67B, drumul vinului.  Din Transalpina Toscanei de România.

Drum vin1Dealurile podgoriei Drăgăşani au solurile asemănătoare regiunii Toscana (Italia), astfel că zona este prielnică producţiei de vinuri premium. Zona a atras investitori precum guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, avocaţii Valeriu şi Cristiana Stoica sau descendenţii familiei Ştirbei.

Descendenţii familiei princiare Ştirbei cultivă aproximativ 20 de hectare, domeniu format din cinci vii. Ştirbey, 4 hectare plantate cu Sauvignon Blanc şi Merlot, Bibescu, 4 hectare cu Cabernet Sauvignon, Novac şi Negru de Drăgăşani, Bengescu, 5 hectare plantate cu Crâmpoşie Selecţionată, Tiberie Sud, 3 hectare plantate cu Tămâioasă Românească şi Tiberie Nord, plantată cu Fetească Regală şi Crâmpoşie Selecţionată.

Dealurile Drăgăşaniului i-au mai atras şi pe avocaţii Stoica. După ce au renovat conacul familiei Cristianei Stoica, Vila Dobruşa, avocaţii au pus pe picioare şi podgoria de 30 de hectare (operată de compania Avincis).  Însă cel mai cunoscut investitor de la Drăgăşani este guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Vinurile sub brandul Casa Isărescu sunt produse de com­pania Măr SRL, iar plantaţia are aproximativ 40 de hectare.

Casa Isărescu este brandul de vin pe care compania Măr SRL îl vinde în HoReCa, în principal. Pe lista de clienţi ai Casei Isărescu se numără Bordello’s Club, French Bakery, Restaurant Mamma Leone, dar şi altele. Guvernatorul a Drum vin2intrat în acest business în urmă cu câţiva ani, după ce a primit moştenire, de la părinţii din partea soţiei, o bucată de pământ pe care era plantată Tămâioasă Românească. Apoi a mai cumpărat teren şi a dezvoltat această cramă, în prezent fiind finalizat şi un conac- pensiune.

În 1999, baroana Ileana Kripp-Costinescu a descoperit locurile, iar împreună cu soţul său, Jakob, au pus pe picioare afacerea. Crama de vinificaţie a domeniului Ştirbei din Drăgăşani, concepută de prinţul Barbu Alexandru Ştirbei, la începutul secolului XX, a fost dotată de actualii proprietari, iar podgoria are aproximativ 20 de hectare.

O incursiune, deci, în trecut şi prezent. Nu omitem aici crama Iordache, vechile podgorii ale Brătienilor şi multe altele, pe care, doar dacă alegeţi Transalpina vinului, le puteţi vedea.

Mihai IONESCU

 Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link www.ramnicuvalceaweek.ro către pagina acestui articol.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *