Transalpina – Rânca – Şureanu – Petroşani, cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Est
Valea Prahovei va deveni, în scurt timp, doar o zonă pentru mărginaşii din Bucureşti şi pentru câteva ifose din aceeaşi capitală. Pentru că România europeană, nu cea formată din turiştii cocalari sau fiţele tranziţiei, se va dezvolta aici, aproape.
Adică un domeniu schiabil de 80 de km pătraţi, cel mai întins din Estul Europei, va prinde contur pe raza a 4 judeţe – Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi Alba. În trei dintre acestea, capetele au fost deja formate: Rânca, Şureanu şi Transalpina Ski Resort. Urmează Parâng, lângă Petroşani.
Astfel, una dintre cele mai frumoase arii montane din România, cu ax central pe DN67 C (Transalpina), va deveni, în următorii 10 ani, punctul turistic cel mai important pentru România. Şi nu doar în sporturi de iarnă, ci şi pentru cei care vor dori ca vara să simtă de aproape briza muntelui, la 2000 de metri.
Proiectul gândit de Mihai Părdatu, cel care leagă, prin domenii schiabile, Transalpina de Rânca, va deveni realitate odată cu investiţiile care urmează să ridice, aici, zona cu cele mai frumoase pârtii de schi.
Noua staţiune care se va construi, chiar riverană şoselei Transalpina, în Vâlcea, va fi ceva care va combina stilul
elveţian cu cel românesc. O arhitectură de bun gust, dar cu totul deosebită. Vâlcea va deveni un pol turistic montan, iar Translpina va fi o şosea de legătură între zecile de complexe hoteliere.
Pentru cine va dori să ajungă, de exemplu, de la Rânca la Obârşia Lotrului, pe schiuri va fi posibil. Totul este ca investitorii privaţi să îndrăznească mai mult. Ceea ce se oferă sau, mai bine spus, ceea ce oferă natura acolo, pe platoul Parângului, este complet inedit – Urdele, Muntinu, Mohoru, Păpuşa, Parângul Mare, Latoriţei etc. sunt munţi minunaţi, unde se poate schia, se poate respira aerul curat de la 2000 de metri.
România va intra, astfel, în loja nobilă a ţărilor cu cele mai frumoase staţiuni de iarnă, o destinaţie selectă pentru cei care ştiu să aprecieze muntele. Când? Startul va fi dat de autostrada Sibiu – Piteşti care, oricum ai trage-o, tot se apropie de Brezoi şi de Valea Lotrului. Adică de poarta de intrare spre munţii care, sus, decid, chiar acum, viitorul.
Cineva mi-a arătat zona Ştefanu de azi şi proiectul viitoarei staţiuni, cu noile complexe hoteliere din zona Ştefanu, aşa cum sunt gândite. Arată de… neimaginat azi. Dar vor prinde viaţă. Că nu mâine, că nu peste noapte, dar tot se vor întâmpla toate astea. Din cei 7000 de turişti care vin la Transalpina Ski Resort, din cei 4000 care vin la Rânca în week-end, unii dintre aceştia deja s-au uitat pe proiectele regretatului Mihai Prădatu. Şi deja îşi fac calcule. Sunt hotelieri care deja prospectează piaţa, CNADNR vorbeşte despre o Transalpina deschisă tot timpul anului şi, implicit, deszăpezită iarna, la Muntinu se lucrează la documentaţia pentru o pârtie privată.
O rugăminte însă, dacă se poate, burtoşii de Bucureşti şi pipiţele de acolo, cei care merg, de regulă, la Predeal sau Poiana Ţapului sau Azuga, să nu îşi schimbe itinerariul, să rămână tot acolo. Avem nevoie de altfel de turişti aici, totuşi…
Mihai IONESCU
Buna seara. Tin sa te informez …domnule admin…ca peste 50% din turistii din oricare statiune…din tara aceasta sunt bucuresteni. Nu esti primul care isi exprima frustrarea legat de cei ce locuiesc in capitala….crede-ma ca in momentul de fata in afara de Poiana Brasov …si poate …platoul de la cota 2000 din Sinaia…. ma refer la domeniul schiabil…restul sunt doar niste incercari amatoresti de a fi numite partii de ski. Adevarat ca in comparatie cu ce intalnim in alte tari chiar si Poiana Brasov pare o gluma proasta. Legat de partia de la Vidra, in afara ca o fost o mega excrocherie marca PDL…mai este de lucru cam 20-25 de ani ca sa arate macar precum Busteni sau Poiana Tapului de pe Valea Prahovei. Unde mai intalnesti sa iti iei schiurile in spate si incaltat cu claparii sa vii de-a lungul soselei nationale cam 4 km pe jos pana la partie? Crede-ma ca fara bucurestenii pe care ii blamezi de zor…nici un derdelus nu veti putea face. Seara faina sa ai.
Încearcă să vezi Domeniul Șureanu…..când acum acolo se schiază și este zăpadă…..unde e zăpadă altundeva???
Un vis frumos dar inca destul de indepartat.
Daca ma uit la pozele care apar cand caut „Ranca” pe Google maps – imi vine sa vomit. De ex. poza aceasta: https://goo.gl/maps/CqGxhz2AgjN2 (cu acoperisuri rosii, verzi, albastrii, maronii – GROAZNIC si lipsa totala de bun gust) sau aici https://goo.gl/maps/ddr7vTS9ytK2 nu stiu daca numesti asta stil romanesc, ca elvetian cu siguranta nu este, din pacate.
Chiar m-as bucura daca s-ar crea un domeniu schiabil mare, frumos, performant si pentru oameni decenti, cu gusturi bune… Dar pentru asta e nevoie de infrastructura, de organizare, de un aspect impecabil al intregii zone, de curatenie in paduri si multe altele. As sustine cu drag un astfel de proiect, cu toate ca sunt Brasovean si iubesc Poiana Brasov, dar putina concurenta nu strica si ar aduce o plusvaloare tarii noastre.
Totusi, din pacate nu ma astept ca in urmatorii 10 ani sa avem acest super-domeniu schiabil dat in folosinta.
din pacate ai dreptate. ca poti face ceva acolo prima data trebuie demolata toata zona si facute niste reguli clare dupa care sa fie construite pensiunile si hotelurile. trebuie facute si drumurile pentru ca faci offroad pe un drum judetean ! avem inca si acum zapada in zona, o constructie neterminata, mii de romani care-si cheltuie banii in Austria, Italia, Franta, Elvetia ….Bulgaria si Serbia, iar guvernantii stau cu mana in san. avem de toate in tara asta doar ca suntem hoti si delasatori si ne alegem cei mai prosti conducatori.
clar…ca domnul ce a postat ..are vreo „1000” de vanzare in zona))))))))….partieeeee…ca vine „partia”)))))))…lasa-nee…lasa-nee!!!!